Even wat “probeersels”

18 jul

Nadat afgelopen week de top van de Sunbonnet Sue klaar was, heb ik eerst uitgebreid het boek Quilted Diamonds van Linda Franz doorgelezen, waarover ik het in een vorige posting al had. Ik vind quilts opgebouwd uit verschillende blokken altijd erg mooi, zoals de Dear Jane, Sylvia’s Bridal Sampler, Farmers Wife enzovoort. Ik vind de diamanten uit het boek erg mooi, alleen ben ik er nog niet over uit wat ik er precies mee zou willen maken en in welke kleuren/stoffen ik dat zou doen. Om echter toch een beetje een idee te krijgen over hoe het maken van deze diamanten met behulp van freezerpaper gaat, heb ik 1 proefblokje gemaakt in blauw/wit (overblijfsel van Sue)Voor een eerste blok is deze best geslaagd, wat mij betreft. Voor het maken van deze diamanten teken je eerst het gehele blok over op freezerpaper. Hierop teken je meteen de benodigde hulplijntjes en draadrichtingen. Dan knip je al deze losse onderdelen uit en deze strijk je op de achterkant van de gekozen stoffen. Dan de stoffen uitsnijden met 1/4 inch naadtoeslag, rondom het freezerpaper de naailijntjes tekenen, en vervolgens de onderdelen aan elkaar naaien. Best een secuur werkje, maar wel uitdagend om te doen. Zoals ik al zei, weet ik nog niet zeker in welke kleuren ik meer diamanten zou willen maken, dus voor nu blijft het even bij deze ene.

Waar ik wel mee gestart ben en zeker mee verder ga zijn de Japanese Boxes of Japanse doosjes. Ik ben hier gisteravond mee gestart en vind ’t erg leuk om aan te werken. Ik heb er nu 9 klaar:Nog *lang* niet genoeg, want voor de quilt die ik in gedachten heb moeten er 267 (!) van dit soort blokken gemaakt worden, en dan nog wat hoekblokken. Gelukkig werkt het wel lekker snel, en hoef ik niet elk onderdeel los op de stof uit te tekenen. Ik heb stroken gesneden van de stoffen, en snij hieruit met behulp van een malletje de trapezium vormen uit. Daarna alleen de naailijntjes tekenen en aan elkaar naaien. Ik vind het erg mooi om nu al de dieptewerking in de blokken te zien, iets wat alleen maar meer wordt zodra er meer bij elkaar zitten. Hier vermaak ik mij de komende tijd wel mee.

Vandaag ben ik ook nog even naar Bunschoten gereden voor de expositie “Van Ootje’s Gôet”. Op deze expo worden ruim 100 quilts tentoon gesteld, en bij de meeste hiervan is gewerkt met de traditionele Bunschoter/Spakenburger klederdrachtstoffen. Als je in de buurt bent/woont, is het zeker een bezoekje waard (foto’s maken is niet toegestaan) Je kunt nog terecht tot en met 18 augustus a.s.

18 Reacties to “Even wat “probeersels””

 1. Anita - Vlijtige Handjes 18 juli 2012 bij 17:52 #

  De diamond gaat lukken. Maar de japanse babyblokken zijn heel mooi/gaaf. Na 9 blokken zie je al de allure van de japanse ontwerpen.
  groetjes Anita

 2. Rennie 18 juli 2012 bij 17:59 #

  Wouw Gert die Japenese boxes daar ben ik helemaal weg van en Bunschoten staat al gepland. Hoor er goede berichten over.

 3. Ineke Hulzebos 18 juli 2012 bij 18:21 #

  Wat een mooi diamantje is het geworden, de kleur is prachtig! En je Japanse boxes zijn zo mooi, zoals je al schreef, de diepte zie je al, moet je voorstellen hoe het zal zijn als je nog zovele erbij maakt 😉
  Succes verder!

 4. martine 18 juli 2012 bij 18:33 #

  Mooi je diamantje maar niets voor mij. De Japanse boxjes lijken me wel heel leuk om te maken. Nog stofjes gekocht in Spakenburg?

 5. Carin 18 juli 2012 bij 18:46 #

  De diamantjes zijn inderdaad leuk om te maken, helaas met mijn tennis elleboog lukt het patchen me nu niet goed dus … dan maar wat borduursteekjes zetten.
  Je diamant is wel mooi geworden !!
  je japanse boxes wordt ook weer een plaatje.

 6. marijke 18 juli 2012 bij 19:07 #

  De Japanse dozen vindt ik geweldig! Heerlijk zo een drie demensionaal bedrog te creeëren!
  groetjes Marijke

 7. Inge Slaats 18 juli 2012 bij 19:46 #

  En ook ik vind je diamant prachtig en de Japanse doosjes helemaal super. Ik zou willen dat ik meer tijd had, want dan begon ik beslist aan die doosjes, maar…. “nog zó veel te doen, ik heb nog zó veel te doen……” LOL

 8. quiltvriendin 18 juli 2012 bij 20:52 #

  Leuk die Japanese Boxes! Je gaat er wel veel maken, ik heb er ooit een kussen van gemaakt. Het effect blijf ik geweldig vinden.

 9. Edith 18 juli 2012 bij 21:54 #

  Ha, ik mag weer reageren. 😉 De diamant is al leuk, maar die Japanse blokken zijn buitengewoon! Heel benieuwd hoe dat eruit zal gaan zien als je er nog meer hebt.
  Bunschoten schijnt echt mooi te zijn hè? Ik wou dat ik er naar toe kon.

 10. Berna 18 juli 2012 bij 21:56 #

  Nou je probeersels zijn erg goed gelukt Gert!

 11. Lida 18 juli 2012 bij 22:29 #

  Wat een mooie diamand, alleen zou ik andere kleuren kiezen als ik hem ging maken, want het is wel een heel drukke quilt anders. Maar die doosjes zijn ook helemaal te gek, wat een leuk geheel zal die quilt worden! Groetjes
  Lida

 12. zipjezopje 19 juli 2012 bij 00:21 #

  die boxes staat ook hoog op mijn “wil ik ook maken” lijst, kan me voorstellen dat je er al 9 af hebt (met het handje?)

 13. Catelijne 19 juli 2012 bij 05:41 #

  goh, die Japanse doosjes zijn gaaf!

 14. liesbeth a 19 juli 2012 bij 10:42 #

  Ik ben al anderhalf jaar bezig met de diamantjes en maak ze in het blauw.Heb er enkele weken geleden nog foto’s van op mijn weblog gezet.
  http://www.quiltster-liesbeth.blogspot.nl
  groetjes Liesbeth

 15. Gerard Quak 19 juli 2012 bij 11:33 #

  Dat vind ik nou zo mooi van dit patroon: je hebt onmiddellijk het optische effect van diepte. Erg leuk de neutrale “zijkanten” van de doosjes en de kleurige “bodem”! MOOI!

 16. Floor 19 juli 2012 bij 19:50 #

  De diamant is mooi geworden, heb er ook al verschillende bij Supergoof gezien, die maakt ze ook.
  De Japanse doosjes…. echt heel apart, echt met diepte er in.
  Je bent lekker bezig Gert, want het is zo leuk om met iets nieuws te beginnen!
  Veel succes!
  Groetjes,
  Floor

 17. Evelyne 20 juli 2012 bij 01:18 #

  De diamantjes vind ik mooi maar de Japanse doosjes zijn echt geweldig!
  Ik vind de diepte erin zo mooi.

  Succes en quilt ze, Evelyne

 18. Elly L 22 juli 2012 bij 20:52 #

  Wat ziet dat er goed uit, helemaal je japanse doosjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: