Alkmaar, quiltstandaard, blokkenruil en Japanese Boxes

18 sep

Goed, waar zal ik eens beginnen? Eerst maar even terug naar ruim anderhalve week geleden. Toen was in Alkmaar de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde in de Grote Kerk. Voor het eerst had ik een quilt van mijzelf aangemeld voor deelname en ik werd warempel (samen met heel veel anderen) nog uitgekozen ook! Als exposant kreeg ik keurig een uitnodiging voor de officiele opening op vrijdag, en daar ben ik dan ook naartoe geweest. Het was een prachtige tentoonstelling, waar heel veel mooi werk hing. Stiekem best een beetje trots dat mijn quilt hier ook getoond mocht worden:

Tentoonstelling Alkmaar

Tentoonstelling Alkmaar

Iedereen dank voor de leuke en lieve reacties die ik ontvangen heb, erg leuk om te horen dat mijn werk in de smaak viel 🙂

Al een tijd was ik op zoek naar een quiltring op een standaard. Op zich kwam ik deze nog wel eens tegen op beurzen en dergelijke, alleen zijn die nog best wel prijzig. Nu las ik nog niet zo lang geleden een advertentie op de Paginamarkt van het Prikbord Quilten van een mevrouw die haar standaard wilde verkopen. Meteen gemaild met wat vragen, daarna een afspraak gemaakt om te komen kijken en de koop was rond! Het bleek te gaan om een hele mooie en gave Hinterberg quiltstandaard met hierbij een ring van 50 cm doorsnede, een ring van 70 cm en een opzetstuk om deze grootste ring door de helft te delen. Precies wat ik zocht.

Hinterberg standaard

Hinterberg standaard

De standaard staat natuurlijk niet buiten op het balkon (alleen voor de foto heb ik ‘m even buiten gezet 😉 ), maar deze heeft een plekje in de kamer gekregen naast de boekenkast. En daar doet ‘ie meteen dienst als quilthanger wanneer ik ‘m niet gebruik om te quilten:

Quilthanger

Quilthanger

Afgelopen week heb ik ook de laatste 2 blokken voor de It Giet Oan Blokkenruil gemaakt. Hiermee is de ruil nu ten einde en heeft iedereen zijn/haar blokken ontvangen. Als een na laatste was Bep aan de beurt. Van haar ontving iedereen een klein paneltje met een dame erop, en het verzoek was om hiermee een blok te maken. Dit is mijn resultaat geworden:

Blok Bep

Blok Bep

En als allerlaatste was Willeke aan de beurt, zij heeft deze blokkenruil georganiseerd. Willeke vroeg ons of wij een blok wilden maken voor een grote quilt die zij gaat maken, bij voorkeur in de kleuren blauw, rood, geel en gebroken wit. Dit is het blok wat ik voor haar maakte:

Blok Willeke

Blok Willeke

En hiermee is de Blokkenruil dus afgelopen. Ik vond het heel erg leuk om hieraan mee te mogen doen, en wil iedereen dan ook bedanken voor alle leuke blokken die ik mocht maken, en natuurlijk voor alle tulpenblokken die ik zelf mocht ontvangen. En Willeke hartelijk dank voor het organiseren van deze ruil! Hier tot slot nog een overzicht van alle blokken die ik gemaakt heb:

Dit keer heb ik geen nieuwe taart om te laten zien, want ik ben voornamelijk bezig momenteel met een project wat al een tijdje stil ligt, maar die ik wel graag binnenkort als eerste af wil maken. Dit zijn namelijk de Japanese Boxes, een patroon uit een oude Quiltmania waar ik al een tijdje mee bezig ben. Er moeten in totaal 266 ruitvormige blokken gemaakt worden, en daarvan heb ik er nu 163 af. Dus het schiet nu echt mooi op! Ik ben dus ruim over de helft met de blokken, en het lijkt alsof de eindstreep nu steeds sneller dichterbij komt. Het blik waar alle blokken die klaar zijn inzitten zit al bijna vol.

Blik met Japanese Boxes

Blik met Japanese Boxes

Zodra alle blokken klaar zijn, ga ik ze allemaal uitleggen om zo een mooie verdeling te maken, en daarna ga ik de rijen stuk voor stuk in en aan elkaar zetten. Intussen heb ik ook al besloten welke stof er als rand omheen komt. In het originele patroon heeft men een bordeaux rode rand er omheen gemaakt. Ik heb allerlei soorten en kleuren rode stof geprobeerd, maar ik kon niet vinden wat ik mooi vond staan. Het rood maakte het geheel best wel “zwaar” en somber, en dat is niet de uitstraling die ik wil hebben. Ook andere donkere kleuren leverden niet het gewenste resultaat. Totdat mijn oog op iets heel anders viel, namelijk een mooie lichte stof van MODA (om precies te zijn: Cross Weave Wovens) Deze stof heeft ook een beetje een ruwer uiterlijk, wat precies mooi past bij de uitstraling van de blokken.

Randenstof

Randenstof

Hoewel de quilt dus nog lang niet klaar is, heb ik al wel een definitieve naam gekozen (tja, je kan maar ergens beginnen 😉 ) De quilt blijft niet Japanese Boxes heten, maar gaat heten….. Watashi no Nihon no takarabako.  Dit is Japans voor Mijn Japanse Schatkistjes.

15 Reacties naar “Alkmaar, quiltstandaard, blokkenruil en Japanese Boxes”

 1. mieke 18 september 2013 bij 17:33 #

  De blokken ruil was inderdaad een leuk iets.
  Ik ben wel erg benieuwd naar alle quilts die er van gemaakt gaan worden.
  Succes met de ruit-blokken.
  grtjs Mieke

 2. Rennie de Jonge-Bestman 18 september 2013 bij 17:35 #

  Oh Gert wat een heerljk blog. Over je standaard had ik al op FB gelezen. Wat kan je daar dan toch blij mee zijn he. En dan die Japanse boxes en die namen. Kwijlen en likkebaarden. Zo leuk en echt een goede keuze voor de randstof. Complimenten.

 3. Floor 18 september 2013 bij 19:24 #

  Oh, dat is makkelijk te onthouden hoor, die naam. Vind Japanse blokjes ook goed, dan snap ik het tenminste.
  Dacht juist laatst aan deze quilt, hoe zou het er mee zijn? Want ik vond het erg mooi worden.
  Had jouw Sue al voorbij zien komen op een blog. Trots ben je, kan je zo zien.
  Leuk die standaard. Altijd ergens zoeken, want ze worden vaak aangeboden.
  Kan je “straks” je Japanse quilt op quilten.

  • Annelies 18 september 2013 bij 20:28 #

   Wat leuk dat je mooie quilt op de tentoonstelling mocht hangen. Kan me voorstellen dat je erg trots was en terecht !

 4. Phyllis 18 september 2013 bij 21:35 #

  Wat super dat je quilt mocht hangen! Helaas kon ik zelf niet richting tentoonstelling komen, dus ik heb het gemist, maar gelukkig laat je het hier nog zien. Ik heb zelf ook zo’n standaard maar gemaakt door iemand anders als die van jou, ben er zelf heel blij mee, ik vind het heel handig. Niet voor alle projecten, maar voor een grote quilt, ja hoor, dat gaat heel goed. Leuk dat de Japanse doosjes weer tevoorschijn zijn gekomen, ben benieuwd, doorzetten! Vind de stof die je gekozen hebt voor de achtergrond erg mooi, heel apart, staat er heel goed bij. En al die blokken voor de ruil…. wat een werk en wat een resultaat!

 5. Ria 18 september 2013 bij 21:38 #

  Jammer dat ik deze keer niet na de tentoonstelling kon maar ja ik had een goede vervanger, maar je mist toch iets. Mooie aanwinst die quiltstandaard en ook een leuk overzicht van de blokken voor de ruil.

  Groetjes van Ria ;0)).

 6. creatievelingelly 18 september 2013 bij 22:02 #

  Je quilt hing er ook wel mooi bij.
  Mooie naam voor je nieuwe quilt. Je hebt de juiste stof gekozen.

 7. eefshobbyhouse 19 september 2013 bij 00:56 #

  Leuk dat je quilt is uitgekozen om tentoongesteld te worden. Terecht hoor gert want het is een plaatje van een quilt geworden. Je mag er trots op zijn.
  Mooie naam voor je Japanse doosjes quilt en de rand stof maakt het helemaal af!
  De blokken ruil vind ik een geweldig leuk initiatief de blokken die je maakte zijn leuk.

  Groetjes, Evelyne

 8. Yvonne 19 september 2013 bij 11:21 #

  Ik ben helaas niet in Alkmaar geweest maar heb goede recenties gehoord over je quilt! Mooie naam heb je alvast voor je quilt, nu nog ‘even’ afmaken. Wordt vast heel mooi met die rand!

  • Anita 19 september 2013 bij 11:26 #

   Je quilt verdiende het ook om bewonderd te worden. De stof vind ik erg mooi voor je schaatkistjes. Mooe blokken heb je gemaakt.

 9. Gerard Quak 19 september 2013 bij 12:49 #

  Prima naam voor een Japanse quilt, a

 10. Gerard Quak 19 september 2013 bij 12:54 #

  Alleen is de uitspraak vast anders dan ik het zeg, maar dat geeft niet, de betekenis is mooi: mijn Japanse schatkistjes.
  Je hebt echt juweeltjes gemaakt voor de quiltruil. Het “dame”s blok vind ik niet mooi, maar dat komt omdat ik zo’n stripfiguurachtige mevrouw heel lelijk vind. Gelukkig zegt dat iets van mij en een ander mag het wel leuk vinden, natuurlijk.
  Je staat zelf ook mooi naast je quilt in de Alkmaarse Grote Kerk!

 11. Gingini 20 september 2013 bij 18:14 #

  Heb je quilt ook bewonderd hoor! Daar mag je met recht trots op zijn! 🙂

 12. Marina Fluit 2 oktober 2013 bij 08:34 #

  Ik vond een blokkenruil altijd erg leuk…. spannend wat er in de brievenbus viel iedere keer! Heb een aantal jaar in NL ook een Blok van de Maand Club gehad voordat ik een winkel opende 🙂 En we hebben toen heel wat blokken geruild en ieder jaar weer een terugkom dag waar iedereen kon showen. En dat was gelijk een stok achter de deur om iets met de blokken te doen.
  Je japanse boxes worden erg leuk, wel jammer dat we dit keer geen stukje taart van je krijgen 🙂 Succes met alle projekten en wat een leuke foto van jou met je quilt.
  Groetjes
  Marina

 13. riet biever 27 juni 2015 bij 16:42 #

  Waar kan ik een quiltstandaard vinden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: