Mijn “Maneki Neko” quiltje is klaar

15 jan

Het jaar is nog maar amper begonnen en ik kan nu al een affo laten zien. Nee, het is nog niet de Watashi no Nihon no Takarabako quilt, want daar gaan nog heel wat uren inzitten voordat ik die helemaal gequilt heb. Wat ik wel kan laten zien is een mini quiltje wat klaar is, en ik heb er wederom een Japanse naam aan gegeven. Ik heb hiervan al wat vorderingen laten zien hier, maar sinds maandagavond is het een echte affo. De naam van het quiltje is geworden “Maneki Neko”. Dit is de naam van de zogeheten “gelukskatjes”, en dat zijn weer de poezen die op de gebruikte stof in het midden afgebeeld staan:

Maneki Neko

Maneki Neko

De gebruikte techniek is het Keltisch vlechtwerk en heb ik geleerd tijdens de cursus bij Carol Cox, alleen heb ik daar mijn eigen (Japanse) draai aan gegeven. Het rode band voor het vlechtwerk heb ik zelf schuin van draad gesneden en daarna tot band gevouwen. Nadat alles geappliqueerd was, heb ik het quiltje samen met de vulling en achterkant stof geregen en heb ik aan beide kanten van het band gequilt. Vervolgens  heb ik aan de buitenkant van het band “echo-quilting” gedaan, en de open stukken ook verder met quiltwerk opgevuld. Ik vind dit altijd een hele mooie manier van quilten rond applicaties, en ben dan ook heel erg tevreden over hoe het er uit ziet. Afbiezen met bijpassende stof en klaar! De afmetingen zijn 32×32 centimeter/12,5×12,5 inches. Ik vond het erg leuk om dit quiltje te maken, en de techniek van het zelf maken van je band om te appliceren is mij goed bevallen. In de toekomst wil ik ook zeker nog eens een glas in lood quilt met zulk band gaan maken.

Nu de top van mijn Watashi no Nihon no Takarabako quilt klaar is en ik dus aan het quilten ben, mocht ik van mijzelf alvast een kleine start maken met een nieuw project. Ik vind het namelijk wel lekker om naast het quilten toch ook wat lapjes aan elkaar te naaien met de hand. Ik zat al een tijd na te denken over wat ik wilde gaan doen met mijn Jinny Beyer stoffen. Hier schreef ik een tijd geleden al over een pakket stoffen die ik destijds kocht. In dit pakket zitten alle 150 stoffen/prints van Jinny uit haar Palette Collection als lapjes van ongeveer 15×15 centimeter. Een prachtig geheel bij elkaar, alleen wist ik nog niet wat ik ermee wilde gaan maken. Ik wil het pakket eigenlijk niet uit elkaar halen en de lapjes los van elkaar verwerken, want ik vind juist al die kleuren bij elkaar zo mooi. Op internet kwam ik laatst ergens een quilt tegen (niet in deze stoffen uitgevoerd), en toen ik die zag, wist ik het: ik ga het blok wat in die quilt verwerkt is gebruiken voor mijn Jinny Beyer stoffen. Grappig detail hierin is, is dat de 2 vormen/mallen die hiervoor nodig zijn, precies dezelfde zijn als de mallen voor mijn Watashi…. quilt! Ik heb alleen de beide mallen iets groter gemaakt, zodat ik wat meer uit de lapjes kan halen. Ik heb alle lapjes uit het pakket erbij gepakt en ben gaan sorteren op licht-midden-donker en ben op die manier combinaties gaan maken. Ik heb niet alle 150 lapjes tot nu toe gesorteerd/bij elkaar kunnen brengen, want er zitten er een paar bij die ik slecht bij anderen onder kon brengen. Maar ik bedenk later wel wat ik daarmee ga doen. Voorlopig heb ik een mooie stapel gesorteerde lapjes liggen, die ik kan verwerken. Ik heb tot nu toe 8 blokken gemaakt en in willekeurige volgorde op mijn piepschuimbord geprikt. Ik ga eerst alle blokken maken, en dan ga ik wel puzzelen om te kijken hoe ik ze aan elkaar ga naaien:

Jinny Beyer blokken

Jinny Beyer blokken

Het is dus nog spannend en afwachten wat en hoe groot het gaat worden, maar dat het kleurig zal worden staat wel vast!

En ondanks dat ik tijd tekort kom om alles te maken wat ik wil, ben ik laatst toch ook maar weer eens gevallen voor een “oude liefde”. De meeste mensen die mij kennen zullen vast weten dat ik, voordat ik startte met quilten, een zeer fanatiek borduurder was (kijk maar eens bovenaan deze blog onder het tabje “Borduren”) Ik zei altijd dat ik nooooit iets anders ging doen dan borduren, maar toen ik in aanraking kwam met stoffen, was het borduren helemaal over! Wel jammer, want ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Maar ik kan mijn vrije tijd helaas ook maar 1 keer besteden, en voorlopig kan ik veel creativiteit in het quilten kwijt. Totdat er een tijdje geleden een fenomeen in de borduurwereld opdook wat zich als een olievlek over handwerkend Nederland (en buitenland) verspreidt. Ik heb het natuurlijk over het bekende “Randje per week”, bij de meesten waarschijnlijk intussen wel bekend. Lang getwijfeld of ik wel/niet mee zou gaan doen. Ik weet namelijk van mijzelf dat ik absoluut geen discipline heb om dergelijke lang lopende projecten vol te houden… Maar het ziet er wel leuk uit, en wat is nu zo’n randje: dat is toch zo klaar? Dus: vorige week toch ervoor gevallen, linnen besteld en aan de slag. Vrijdagavond ben ik begonnen, en intussen staat de tekst er op en de 3 randjes van week 1 zijn klaar. Ik ga mijn voorraad DMC kleuren hiervoor gebruiken, aan de hand van mijn kleurenkaart bepaal ik de volgorde van de kleuren.

Randje per week - week 1

Randje per week – week 1

 

19 Reacties naar “Mijn “Maneki Neko” quiltje is klaar”

 1. fubfubfub 15 januari 2014 bij 13:50 #

  Wat een leuke techniek voor de buitenkant van de Maneki Neko-quilt — die had ik nog nooit gezien. Alsof je met een stempel kris-kras over de quilt bent gegaan, het geeft een hele mooie structuur.
  Snap ik nou goed dat je uiteindelijk 156 randjes op dat linnen gaat krijgen? Lijkt me een mooie tafelloper…

 2. Anita 15 januari 2014 bij 14:43 #

  Wat is je Meneki beeldschoon geworden. De blokken die je al klaar hebt met de Jinny Beyer stoffen zijn mooi. Welkom bij al de randjes borduurders.

 3. jeannet 15 januari 2014 bij 14:59 #

  Wat zien je Japannertjes er leuk uit Gert, en een borduuruitstapje is ook weer wel eens leuk joh, tis wat je zegt, klein overzichtelijk werkje. Was je eerst een bordurende quilter, nu ben je even een quiltende borduurder!

 4. Lida 15 januari 2014 bij 15:10 #

  Eerst je geweldige affo, wat een beeldschoon exemplaar is dat geworden en de naam is prachtig erbij! Dan je nieuwe project, wat een kleurig geheel zal dat worden, veel plezier bij het componeren van je kleurenpalet! En ja die steekjes, ach ik doe ze ook en nu is het nog een fluitje van een cent, wordt straks natuurlijk wel anders, maar zo leuk!
  Geniet van alle steekjes, knuffel
  lida

 5. Phyllis 15 januari 2014 bij 15:48 #

  Mooie affo zeg, super quiltwerk, zo intensief. Jinny Beyer, dat is een naam die ik lang niet gehoord heb, zal een mooi stoffenpakket zijn, ik herinner me nog wel de diepe, flinke kleuren van haar stoffen en die stoffenranden, die werden vroeger gebruikt om speciale stukjes uit te knippen, wat ze nu ‘fussycut’ noemen.
  Veel plezier met je borduurwerk, had er geen idee van dat je dat vroeger zoveel gedaan hebt. Dit is inderdaad een leuk project voor erbij.

 6. Renée 15 januari 2014 bij 17:12 #

  Hallo Gert,

  Ik kwam via Annemieke’s blog bij jou terecht. Je eerste AFFO van dit jaar is echt een plaatje. Ik ga je volgen, want ik ben benieuwd wat voor moois je verder maakt.

  Groetjes,
  Renée

 7. Floor 15 januari 2014 bij 19:34 #

  Prachtig gequilt dat mini Japanse quiltje Gert!
  En dan die nieuwe blokjes, wat een gezelligheid. Zo lekker vrolijk en ook een erg leuk blokje.
  Ook al met een randje per week bezig… net als half Nederland.
  Ben benieuwd hoe het verder gaat, want deze zijn wel heel eenvoudig.
  Maar dat wordt vast wel anders.

 8. Evelyne 15 januari 2014 bij 19:37 #

  Wat een mooi Japans poezen quiltje.
  Prachtig gequilt en wat een leuke naam heeft het gekregen.
  Ben heel benieuwd naar het volgende project

  Groetjes, Evelyne

 9. saskia 15 januari 2014 bij 20:13 #

  De Jinny-blokkenvind ik heel mooi van kleur. Wat een feest moet dat zijn om deze blokken te maken.

 10. Francis Gortmaker 15 januari 2014 bij 22:23 #

  Mooi quiltje en al weer een nieuw project! Het borduurtje is voor jou een tussendoortje als je veel ervaring hebt. Ik vraag me af hoeveel mannen meeborduren, op Facebook geen reacties gezien volgens mij. Groetjes!

 11. Juud 15 januari 2014 bij 22:58 #

  Mooi en wat een discipline! Eerst afmaken voordat je aan wat nieuws begint! Je randje is ook leuk, grappig dat jij de kleurenkaart afgaat! Dat moet wel een bijzonder effect geven.

 12. Gerard Quak 16 januari 2014 bij 14:14 #

  Prachtig is dat quiltje. Die techniek is heel bewerkelijk, maar het resultaat mag er dan ook wel zijn. Ik hou wel van zo’n kleurige quilt!
  Ik doe (nog) niet met het “randje per week” project mee. Hoewel het me best aantrekt. Ik wil eerst de andere projecten af hebben, anders stapelen de onaffe werkjes maar op.

 13. poulien 16 januari 2014 bij 19:51 #

  Prachtig….. en ook het quiltwerk vind ik super!!

 14. creatievelingelly 16 januari 2014 bij 21:44 #

  Het quiltje ziet er super uit. En die Jinny blokken zijn ook zo mooi.
  Succes met het randje

 15. inge 17 januari 2014 bij 20:47 #

  wat een leuk quiltje, heel mooi quiltwerk ook!

 16. Ria 18 januari 2014 bij 13:38 #

  Mooi Quiltje geworden, tja en dan dat randje hè toch weer even borduren.

  Groetjes van Ria ;0))

 17. Anita - Vlijtige Handjes 18 januari 2014 bij 21:11 #

  Wat een lieverd. Jij hebt er ook aardig tempo in! Wat worden je blokjes mooi!! Ik ben heel benieuwd hoe je ze gaat gebruiken.

 18. Craftluver Marianna 19 januari 2014 bij 19:38 #

  Oh mooi quiltje! En jij toch ook weer aan de borduur! Gezellig zo met z’n allen (bijna) zo’n vast projectje maken! Erg leuk om te zien hoe ieder het toch weer anders doet. Jouw JB blokken vind ik heel spannend! Hou wel van dat semi 3d! Ga zo door!

 19. Jantine Urban 23 januari 2014 bij 20:20 #

  Luek die poezen in die quilt, je nieuwe project wordt prachtig van vorm en kleur en borduren is altijd heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: