Het quilten schiet niet op…

17 feb

In december schreef ik voor het laatst over mijn Watashi no Nihon no Takarabako quilt, ik was toen net bezig met het sandwichen van de quilt. Intussen ben ik al een tijdje aan het quilten, maar tot nu toe schiet dat nog niet heel erg hard op. Dat komt voornamelijk omdat ik het grote middenstuk in de ditch quilt, waardoor er aan de voorkant bijna niets van te zien is. Deze manier van quilten is voor deze quilt (vind ik) wel de mooiste manier, maar ik vind het *zo* saai om te doen… Als ik het quiltwerk onder mijn handen zie groeien, ben ik wel gemotiveerd om door te gaan, maar het in de ditch quilten zorgt bij mij nog wel eens voor afleidingsmanoeuvres 😉 Maar goed, ik mag niet mopperen: elke steek die ik zet is er weer één, en uiteindelijk gaat het ooit een keer lukken. Hier een foto van de achterkant, waarop in ieder geval al iets te zien is van het quiltwerk.

Quiltwerk achterkant

Quiltwerk achterkant

Eén van die redenen die ik dan verzin om het quiltwerk aan de kant te leggen, is dat ik tijdens de quiltcursus bij Carol Cox ook graag wel wat nieuws wil starten. En daarom ben ik daar nu gestart met het leren hoe glas in lood quilten werkt. In een oud exemplaar van mijn favoriete Japanse magazine Patchwork & Quilt Tsushin kwam ik een patroon tegen voor een kleine kerstquilt. Ik weet het: het is nog lang geen Kerst, maar je kan er niet vroeg genoeg mee starten, toch? De stoffen heb ik intussen allemaal op de ondergrond geregen, en het eerste “lood” heb ik al vastgenaaid. Ik ga met 2 breedtes (zelfgevouwen) “lood” werken: het middenstuk zal smaller zijn dan het lood aan de buitenkant. Nog heel wat werk te doen voordat het klaar is, maar hier is alvast een tussenstand:

Glas in lood vorderingen

Glas in lood vorderingen

Waar ik ook nog trouw aan werk is het wekelijkse “Randje per week“. Ik verbaas mij er zelf over dat ik nu (1,5 maand bezig ongeveer) nog steeds trouw iedere week de randjes tijdig klaar heb. Vaak ben ik bij BOM (block of the month) en SAL (stitch a long) projecten alweer vrij snel afgeleid, maar deze randjes gaan goed tot nu toe. De randjes die afgelopen zaterdag gepubliceerd zijn, zijn intussen weer klaar, dus het is aftellen tot komende zaterdag.

Randje per week

Randje per week

Afgelopen dagen was in de IJsselhallen in Zwolle weer de jaarlijkse Handwerkbeurs. Ieder jaar (het is intussen een traditie geworden) ga ik hier met mijn schoonzus Greetje naartoe. Afgelopen zondag waren we dan ook iets voor tienen al in Zwolle, en hebben tot aan sluitingstijd rondgelopen. Veel leuke dingen gezien, waar mijn handen van gaan jeuken, maar ik heb mij goed in kunnen houden qua aankopen. Ik heb mijn voorraad Japanse geweven stoffen weer aan kunnen vullen met deze beauties:

Japanse geweven stoffen

Japanse geweven stoffen

En ook deze groen/blauwe Japanse prints mochten mee naar Utrecht:

Japanse prints

Japanse prints

Voor de rest heb ik mij dus kranig geweerd tegen al die mooie dingen en projecten die hier getoond worden. Dus dit keer geen wol of borduurpatronen waar ik nu toch ook eigenlijk geen tijd voor heb/vrijmaak.

Er is echter 1 klein projectje waar ik wel voor gevallen ben, maar dat is zo klein, dat past er nog prima bij. Bij Atelier Bep hing namelijk een superklein quiltje van hexagonnen, gemaakt door Carolien. Gemaakt met hexagonnetjes van slecht 1/4 inch groot… Ik zei tegen Carolien dat ik eigenlijk wel benieuwd was of mij dit ook zou lukken met mijn korte dikke mannenvingers, en volgens Carolien zou ik dit zeker moeten kunnen. Meteen gestart bij thuiskomst, en inderdaad: het lukt! Het is enorm priegelwerk, maar zo leuk om te doen. Dus ook hier pruts ik vrolijk mee verder!

Mini hexagonnen

Mini hexagonnen

14 Reacties naar “Het quilten schiet niet op…”

 1. Maya Jansen - Beijn 17 februari 2014 bij 14:49 #

  Wat een heerlijk gepruts met die hexagonnen! Het wordt wel heel mooi!

 2. Inge Slaats 17 februari 2014 bij 15:00 #

  Leuk, mooi én gezellig hier!

 3. Berna 17 februari 2014 bij 15:16 #

  Mooie dingen worden er weer gemaakt hier. Geniet ervan.

 4. Ingrid 17 februari 2014 bij 15:40 #

  Ongelooflijk die kleine hexagonnetjes, zo netjes!

 5. Rennie de Jonge-Bestman 17 februari 2014 bij 15:54 #

  Oh Gert ik weet eigenlijk niet waar ik allemaal antwoord op wil geven. Wat je laat zien vind ik om te smullen. Je verhaal er omheen is smakelijk, maar….. Wouw wat een Japanse geweven stoffen heb je kunnen scoren. Ik ga helemaal om en dan die met dat bladmotief er op. Tja ik kan je wel bedanken. Ik heb weer wat om van te dromen!

 6. Ria van Kasteel 17 februari 2014 bij 18:09 #

  Ja Gert in handquilten gaat veel tijd zitten maar is wel het mooiste, dus gewoon rustig laten afleiden af en toe ;0)
  Prachtige stoffen om over te dromen wat voor moois het moet worden, en dan die kleine hekjes niets voor mij, maar jij maakt er weer iets moois van. Maar jij hebt ook geen trauma van de handwerkles ;0) van vroeger dus jij vindt het nog leuk. Heerlijk elke week de randjes, ik geniet er ook van het is net genoeg.

  Groetjes van Ria ;0))

  • Sonja Snijder 17 februari 2014 bij 20:29 #

   Hallo Gert, (ik heb je weblog opgeduikeld bij mijn nicht Ria hierboven)
   Wat een prachtige stoffen, die geweven Japanse. En ik herken het zo. Ik doe ook alles met de hand, maar mijn hoofd werkt zoveel sneller dan mijn handen. Ik ben altijd al vijf projecten verder maar dwing mezelf om hooguit aan twee quilts tegelijk te werken. En mijn borduurwerk ligt al twee jaar op een plankje en ik heb nog een mand vol sokkenwol. Waar blijft de tijd om alles te doen wat je wilt doen?

   Groetjes, en houd vol, want je quiltwerk ziet er geweldig uit. Sonja

 7. jeannet 17 februari 2014 bij 21:02 #

  Nou Gert, ik vind het geweldig wat je doet met de hexjes, ik doe je het niet na….ik vind een halve inch al heel wat om te maken, petje af hoor!!

 8. Floor 17 februari 2014 bij 22:14 #

  Ik ben het niet met je eens Gert, dat je in de naad quilten niet ziet.
  Het heeft best heel veel effect op de quilt. Misschien moet je hem even op een afstand bekijken. Het gequilte deel ziet er dan veel mooier uit, met meer effect dat de rest van de quilt.
  Maar het is inderdaad wel saai werk. Maar iedere keer een stukje en dan wordt het wel wat.
  Gezellig zo samen naar de beurs. Je hebt je keurig ingehouden, want o, die verleidingen allemaal.
  Die mini mini hexjes…… moedig hoor, zou er niet aan durven beginnen.

 9. Anita 18 februari 2014 bij 08:32 #

  Wat laat je weer veel mooie dingen zien. De glas in lood wordt heel mooi en bij je aankopen kan ik alleen maar wegzwijmelen.

 10. Gerard Quak 18 februari 2014 bij 15:08 #

  Ik ken dat gevoel van “saai” bij het quilten. De lapjes aan elkaar zetten vind ik leuk en dat doe ik met plezier, maar dan komt het “sandwichen” en het “quilten”… Misschien ben ik geen echte quilter, want ik borduur in de rijgsteek en dat noem ik dan quilten.
  De geweven Japanse stoffen zijn prachtig. Ik kijk er met veel genoegen naar.
  Wat wordt dat glas in lood idee mooi. Vast heel secuur werken, denk ik.
  De hexagonnetjes trekken me absoluut niet. De “grandmother’s garden” quilts vind ik zelden mooi. Wat zou dat nou zijn?

 11. Phyllis 19 februari 2014 bij 07:26 #

  Ja, dat in the ditch quilten, heb dat ooit eens bij mijn pineapple quilt gedaan: nooit meer! Nou ja, misschien ooit eens, een beetje, als het echt niet anders kan…… maar bij hooooooge uitzondering. Je quiltsteekjes zijn trouwens wel heel mooi, zeg, zo klein en allemaal dezelfde maat. Die hexjes zijn schattig, dat is wel een leuk iets voor erbij toch?
  Tot ziens!

 12. Jolanda 20 februari 2014 bij 15:16 #

  Wat mooi zeg die kleine hexagonnetjes. Ik wil dat toch ook zó graag eens gaan doen! Lijkt me heel erg leuk werk dus ik ga het zeker eens proberen. 😉

 13. Johanna Zweden 25 februari 2014 bij 08:32 #

  Veel gemist maar wat een schitterend handwerk allemaal en je randjes worden mooi, wat leuk dat je ook mee doet
  http://blogzweden.blogspot.se

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: