Tutorial perfecte cirkels

27 aug

Vorige week kwam ik op Pinterest een interessante tutorial tegen voor het maken van perfect ronde cirkels door middel van “reverse appliqué” (omgekeerde applicatie) en freezerpaper. Hoewel de hele bedoeling van Pinterest is dat je mooie plaatjes bewaard, heb ik deze tutorial niet opgeslagen, en kan ik hem zo snel ook niet meer terug vinden. Maar dat is niet zo erg, want ik heb goed gekeken en onthouden hoe het werkt.

Deze uitleg bleef maar aan mij knagen, en afgelopen weekend besloot ik om het eens te proberen. Van elke stap heb ik een foto gemaakt, en die laat ik jullie hierbij zien. Het is dus geen nieuwe techniek, ik heb het ook zelf niet bedacht, maar misschien vinden jullie het leuk om te zien en wellicht eens zelf te proberen.

Je begint (op ruitjespapier) met het tekenen van een vierkant ter grootte van het blok wat je wil maken. Hierin teken je met een passer een cirkel op de grootte die je wil. Mijn blok was 16×16 centimeter en de cirkel 10 centimeter in doorsnede. Als je hier tevreden over bent, teken je dit blok en cirkel over op de papierkant van een stuk freezerpaper. Knip het papieren blok uit en knip de cirkel netjes uit het midden weg.

Blok met cirkel

Blok met cirkel

Blok op freezerpaper

Blok op freezerpaper

Na het uitknippen strijk je het freezerpaper op de achterkant van de stof die je wilt gebruiken voor het blok. Knip hierna de stof uit het midden weg, maar laat hierbij ongeveer 1 centimeter als naadtoeslag zitten. Deze naadtoeslag knip je op verschillende plaatsen in, zodat je deze straks makkelijk naar binnen kunt vouwen. Ik heb de knipjes met een afstand van ongeveer 1 centimeter gemaakt.

Freezerpaper op achterkant stof

Freezerpaper op achterkant stof

Cirkel uitgeknipt

Cirkel uitgeknipt

Bij de volgende stap heb ik gebruik gemaakt van de Sewline lijmpen en de Apliquick staafjes. Ik vind dat erg prettig werken. Je kunt natuurlijk ook andere tijdelijke lijm gebruiken (kijk even of deze geen lelijke sporen achterlaat op je stof!) en een satéprikker of je vingers. Breng de lijm aan op het freezerpaper net naast de stof en vouw de stof keurig naar binnen toe. Werk zo vervolgens de hele cirkel af.

Aanbrengen lijm

Aanbrengen lijm

Naadtoeslag vast gelijmd

Naadtoeslag vast gelijmd

Voorkant blok

Voorkant blok

Hier zie je al hoe mooi rond de cirkel wordt. Kies hierna welke stof je wilt gebruiken om in de cirkel te plaatsen. Je kunt de ronde vorm ook prima gebruiken als “kijkvenstertje” en zo op je stof het deel opzoeken wat je wilt gebruiken. Knip van je stof een stuk uit wat royaal genoeg is om over de cirkel te passen. Leg deze stof op het freezerpaper, met de print naar voren, zodat deze door de cirkel aan de voorkant zichtbaar is. Voor de volgende stap heb ik tijdelijke Roxanne Glue Baste It lijm gebruikt, om de stof even tijdelijk op de plek vast te zetten. Vouw voorzichtig een hoek van je stof om (pas op dat de stof niet teveel verschuift) en breng wat puntjes lijm aan. Vouw de stof weer terug en druk de stof lichtjes op de lijm. Even laten drogen en daarna de volgende punten vastzetten, totdat je de hele cirkel rond bent.

Stof op achterkant

Stof op achterkant

Roxanne Glue Baste It lijm

Roxanne Glue Baste It lijm

Aanbrengen lijm

Aanbrengen lijm

Als de lijm droog is, kun je aan de voorkant beginnen met het appliqueren van de cirkel. Gebruik een dun garen wat mooi wegvalt in je stoffen, en maak mooie kleine steekjes die bijna onzichtbaar wegvallen.

Appliqueren voorkant

Appliqueren voorkant

Als je helemaal rond bent, dan zit je stof dus vast in de cirkel. Hierna kun je aan de achterkant de overtollige stof wegknippen (uiteraard laat je een randje zitten als toeslag) Daarna kun je voorzichtig het freezerpaper lostrekken. Let daarbij even op of je niet per ongeluk door het papier gestoken hebt tijdens het naaien, anders moet je dit even voorzichtig lostrekken. Draai je blok weer om en geniet van de perfect ronde cirkel die je gemaakt hebt 🙂

Overtollige stof weg geknipt

Overtollige stof weg geknipt

Verwijderen freezerpaper

Verwijderen freezerpaper

Perfect ronde cirkel

Perfect ronde cirkel

Hierna kun je net zoveel blokken maken als je wilt. Ik heb er 4 gemaakt met mijn Japanse stoffen. Deze heb ik aan elkaar genaaid en met cirkels gequilt. Dit is het resultaat: een mooi klein quiltje wat precies in mijn quilthanger past die bij ons op de vensterbank staat.

Japans mini quiltje

Japans mini quiltje

Nog even een tip: ik had eigenlijk bedacht om op een paar millimeter van de rand af rondom de cirkel te quilten. Alleen bij mij vervormden door dit quilten de cirkels, waardoor deze er niet meer mooi rond uit zagen. Dus dat heb ik weer uitgehaald, en heb ik alleen cirkels in de stof er omheen gequilt.

Voor mij is dit experiment absoluut geslaagd. Ik vond het erg leuk om te doen, en mijn hoofd zit al vol ideeën om hier meer mee te gaan maken. Stel je eens voor: cirkels met mooie Kaffe Fassett prints, of verschillende groottes cirkels bij elkaar. Of die mooie print stof waarvan je niet weet wat je ermee moet doen: plaats die in een cirkel. Toile du Jouy stof in een cirkel? Kortom: ideeën genoeg 🙂  Ik hoop dat je deze uitleg leuk vindt, en mocht je geïnspireerd zijn hierdoor en ook cirkels gaan maken, laat dan gerust je resultaat zien.

14 Reacties naar “Tutorial perfecte cirkels”

 1. A. Bouwman 27 augustus 2014 bij 15:13 #

  Dat wordt netjes, ga ik ook een keer proberen.. bedankt voor de duidelijke uitleg.
  Groetjes

 2. Judith 27 augustus 2014 bij 17:43 #

  Hi Gert, nou dat is toch ook idioot! Ik heb ook een blogje over applquatie, glue bast etc vandaag geplaatst. Helder verhaal hoor

 3. Floor 27 augustus 2014 bij 19:31 #

  Goede en duidelijk uitleg Gert.
  Als ik het snap is het echt duidelijk, want meestal zijn er voor mijn smaak te weinig foto’s bij. Ik ben namelijk van de beelden en niet van tekst 🙂
  Zal ook eens van dat papier kopen, want dat heb ik niet, want het is wel super handig zo te zien.

 4. marion bakker 27 augustus 2014 bij 19:49 #

  Wat een goede uitleg,ik heb het al eens gedaan,leuk m te doen.

 5. Ineke Hulzebos 27 augustus 2014 bij 20:46 #

  Wat een duidelijke tutorial, dank je wel Gert!!! Heb dit gelijk opgeslagen bij favorieten.

  Liefs, Ineke

 6. Ria van Kasteel 27 augustus 2014 bij 21:17 #

  leuk gedaan Gert, en leerzaam. Je vrije dag goed besteed.

  Groetjes van Ria ;0))

 7. Evelyne 27 augustus 2014 bij 21:57 #

  Super, bedankt voor je uitleg, daar kan ik zeker wat mee.

  Fijne dag, Evelyne

 8. Phyllis 28 augustus 2014 bij 07:16 #

  Dank je voor deze duidelijk uitleg en voor de vele foto’s! Ik ga deze tutorial bewaren, je weet maar nooit …..

 9. nelleke 28 augustus 2014 bij 07:53 #

  Carmen wat een goede uitleg heb je hier aan gegeven

  • Gert 28 augustus 2014 bij 07:57 #

   Dank je wel Nelleke (alleen heet ik geen Carmen 😉 )

 10. nelleke 28 augustus 2014 bij 08:01 #

  Sorry Gert ik zag het later dat Carmen het leuk vind en had niet verder gelezen maar bedankt voor de goede uitleg

  • Gert 28 augustus 2014 bij 08:03 #

   Geen probleem hoor 🙂 Fijne dag verder.

 11. Dineke 28 augustus 2014 bij 10:28 #

  Hoi Gert, wat een duidelijke uitleg van je mooie cirkels. Sinds kort werk ik ook met freezer paper voor applicaties, alleen niet met lijm, maar met stijfsel en omstrijken.

 12. Gerard Quak 28 augustus 2014 bij 15:03 #

  Fantastisch duidelijke en heldere uitleg om zulke cirkels te maken. Ik sla dit op en ga het ooit gebruiken. (Als ik ergens freezer papier hier op het platte, nou ja, heuvelachtige, land kan vinden….)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: