Dahliaquilt, Japanse stoffen en Dutch Heritage

30 nov

Tijdens de quiltles op dinsdagavond bij Carol Cox zijn we (o.a.) nog bezig met de Dahlia quilt. Het ronde middenstuk had ik al een tijdje klaar, maar ik had ‘m nog niet in een vierkant genaaid. Dat klusje is intussen geklaard, en zo ziet het er uit:

Dahlia top

Dahlia top

Ik heb hiervoor op patroonpapier een mal voor 1/4 van de ronding getekend en deze 4x uit de stof geknipt. Deze 4 parten heb ik aan elkaar genaaid, daarna de Dahlia er in geregen, en toen dit goed op de plek zat alles vast genaaid. Volgende stap is het quilten, alleen moet ik eerst nog een achterkantstof en vulling halen. Dat duurt nog wel even, want ik heb eerst nog wat andere dingen die ik wil doen.

Een aantal weken geleden raakte ik in gesprek met een hele aardige mevrouw. Zij vertelde dat zij mij (her)kende van mijn blog en regelmatig mijn postings leest. Op mijn blog had zij gelezen dat ik o.a. een liefhebber ben van Japanse stoffen. Zij vertelde dat zij nog Japanse stoffen had liggen waar zij zelf niet mee werkt. Deze had zij ooit gekregen en graag zou zij zien dat deze stoffen bij een liefhebber terecht komen. (ik heb met haar afgesproken dat ik haar naam hier niet noem en niet vermeld hoe zij aan deze stoffen is gekomen, aangezien dit een privé aangelegenheid is) We spraken af dat zij een foto zou maken en mij zou laten weten wat zij voor deze stoffen zou willen hebben, zodat ik dan kon beslissen. Een tijdje daarna kreeg ik inderdaad een mailtje van haar dat de stoffen op Marktplaats stonden, maar dat ik de eerste was die hierover bericht kreeg. Ik zag de foto waarop een stapel stoffen stond, en voor wat ik er van kon zien, waren dit wel stoffen die ik mooi vind (maar ik kon natuurlijk op de foto moeilijk zien wat het precies was en hoeveel) Ik ging akkoord met de prijs en we mailden onze gegevens over en weer. Tijdens die mailwisseling hoorde ik dat zij ook nog 4 Patchwork Tsushin magazines had liggen, en laten dat nu net nummers zijn die ik nog niet in mijn collectie heb. Deze kreeg ik voor dezelfde prijs erbij. Vorige week werden de stoffen en magazines keurig bij mij aan huis bezorgd, en ik ben er nu nog steeds stil van… Het was een plastic tas *vol* met de prachtigste stoffen, en werkelijk waar: echt elk stofje is mijn smaak, er zit niets bij wat ik niet mooi vind. Zo zaten er 11 fat quarters met geweven Japanse stoffen in en 12 halve meters (of soms meer) met prachtige prints.

Geweven Japanse stoffen

Geweven Japanse stoffen

Japanse prints

Japanse prints

Patchwork Tsushin magazines

Patchwork Tsushin magazines

Kijk bijvoorbeeld eens naar de blauwe stof met de koi karpers, erg mooi:

Japanse koi print

Japanse koi print

En dan nog een stapel met aangebroken fat quarters, waar nog grote bruikbare stukken van over zijn. Ik was helemaal overrompeld dat het zoveel was ,maar ik ben er zo blij mee. Een prachtige aanvulling voor de verzameling, en ik zal hier in de toekomst absoluut iets moois mee maken.

Nog meer stoffen

Nog meer stoffen

En alsof dat nog niet genoeg stof en leesvoer voor de komende tijd is: ik vond op de tweedehands handwerkboeken groep op Facebook laatst ook dit boek Flower Origami van Kumiko Sudo. De gebruikte stoffen en kleuren zijn niet specifiek Japans, maar het gaat mij vooral om de vouwtechnieken die beschreven worden. Ooit zal ik dit nog wel eens ergens in gaan verwerken.

Flower Origami

Flower Origami

Gisteravond heb ik een start gemaakt met een (mogelijk) nieuw groot project. Ik ben al lange tijd een liefhebber van de prachtige stoffen van de Dutch Heritage serie van Petra Prins en Nel Kooiman, met prints gebaseerd op oude Sitsen. Ik heb destijds een aantal van deze stoffen voor mijn verjaardag gehad en ik had er zelf ook al een paar gekocht. Alleen had ik nog geen idee hoe ik deze wilde verwerken. Laatst had ik ineens een ingeving waar ik blij van word: ik ga een quilt maken met Square in a Square blokken. In eerste instantie had ik in mijn hoofd zitten dat ik voor de buitenste driehoeken de (donkerder) blauw en rood “tone on tone” print wilde gebruiken, alleen wordt het dan denk ik zo “traditioneel” rood-wit-blauw wat ik eigenlijk niet wil. Op het werk gisteren probeerde ik deze combinatie van light blue met cream, en dit is precies wat ik zoek. Deze kleuren zijn mooi subtiel en leiden niet af van de mooie prints binnenin. De eerste 4 blokken zijn klaar (1 blok is 15×15 centimeter), nu eerst eens bedenken hoe groot ik het wil gaan maken… (jammer genoeg is het licht in huis in dit jaargetijde niet echt geweldig van kleur, waardoor de foto niet zo sprankelend is als in werkelijkheid. Er komt in de toekomst vast nog wel een betere foto voorbij hier)

Vier blokken Dutch Heritage

Vier blokken Dutch Heritage

9 Reacties naar “Dahliaquilt, Japanse stoffen en Dutch Heritage”

 1. Floor 30 november 2014 bij 19:03 #

  Heel mooi dat blok voor je nieuwe project. Heel eenvoudig met een rustige uitstraling, daar houd ik wel van.
  Maak er een lekkere bankquilt van voor als het koud is. Voor volgend jaar natuurlijk 🙂
  Die lapjes, wat een mazzel dat je zoveel prachtige stoffen kon kopen voor een redelijke prijs.

 2. Sonja de Waal-Snijder 30 november 2014 bij 19:39 #

  Wat een geluk Gert, zoveel prachtige stoffen! Daar zal vast weer iets moois van komen, en wij kunnen meegenieten op je blog.
  Groetjes, Sonja

 3. Petra 1 december 2014 bij 12:39 #

  Wat een mazzel al die mooie stoffen. Niks leukers dan heel veel stofjes die je allemaal mooi vindt. Ik denk dat je Dutch Heritage heel mooi gaat worden. Veel plezier met maken.

 4. Ageeth 1 december 2014 bij 14:16 #

  Dat is een buitenkansje, dat beslist gewoon voor jou bestemd was, deze grote zak vol met van die mooie Japanse lapjes! Ik ben heel benieuwd, wat je ervan gaat maken. Maar dat komt vast wel goed… Je dahlia en eerste square-in-a-square blokjes zijn ook erg mooi!
  Groetjes van Ageeth

 5. Phyllis 2 december 2014 bij 07:19 #

  Heerlijk he, als je een keer zo boft! Een soort vroege Sinterklaas, lijkt het wel! Mooi, je Dahlia en goed plan die square-in-a-square blokjes. Zo komen die mooie stoffen inderdaad goed tot hun recht.

 6. Gerard Quak 2 december 2014 bij 16:51 #

  Wat is het toch genieten als ik je blog lees. Je hebt een schitterende aankoop van de Japanse stoffen gedaan.Ook vind ik je dahlia echt heel mooi. Je nieuwe project is helemaal te gek! Ik heb vorige maand net enkele sitzen gekocht bij de Haan en Wagemakers zelf, hier in Frankrijk. Prachtig. Goed idee om het op deze manier op te lossen, hoewel ik het rood-wit-blauw effect ook wel leuk vind…

 7. Jane in Wales 19 december 2014 bij 22:30 #

  Wat een geweldige aanwinst! Ik kan me voorstellen dat je daar stil van was. Echt prachtig.

 8. Els van Alfen-Koome 3 april 2015 bij 12:01 #

  Hoi Gert,
  Toevallig kwam ik op jouw site terecht omdat ik op zoek ben naar Japanse stoffen, niet voor het maken van quilts, maar voor kleding.
  Prachtige stoffen heb jij weten te bemachtigen! Bij jou zijn ze goed terecht gekomen.
  Mocht jij weten waar je Japanse stof kan kopen, en dan bedoel ik de geweven stoffen in die prachtige natuurtinten, dan hoor ik het graag!
  Succes met de prachtige quilts!
  Met vriendelijke groet,
  Els

Trackbacks/Pingbacks

 1. Log-cabins, een nieuw boek en een prijs gewonnen | Real Men Stitch and Sew - 11 januari 2015

  […] In dit boek wordt gewerkt met andere vormen voor een log-cabin: niet starten in het midden en dan 1 breedte stroken er omheen naaien, maar verschillende breedtes. Hierdoor krijg je mooie afwijkende vormen. Na het “lezen” (nou ja, plaatjes kijken 😉 ) van dit boek, kreeg ik inspiratie om nu eindelijk iets te maken met de stoffen waarover ik hier al eens schreef. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: