Update shirts maken

3 jul
Eind augustus 2015 ben ik gestart bij de Modevakschool ENSAID in Utrecht met een cursus om mijn eigen overhemden/shirts te leren maken. Intussen is het cursusjaar voorbij en heb ik afgelopen maandag de laatste les gehad. Komend seizoen ga ik niet verder met les volgen. Niet dat het niet leuk was om te doen, integendeel zelfs: we hadden een erg leuke groep, en ik heb ontzettend veel geleerd afgelopen seizoen. Mijn doel was om mijn eigen overhemden/shirts te kunnen maken, en ik heb op dit moment voldoende kennis hiervan om zelf aan de slag te gaan hiermee. Ik heb geen plannen om andere kledingstukken zelf te gaan maken, dus voorlopig stop ik met les volgen.
Het lijkt mij een mooi moment om een overzicht te laten zien van wat ik gedaan heb afgelopen seizoen, en wat mijn plannen zijn.
Allereerst kan ik jullie mijn “Londen shirt” laten zien. Die is al even klaar, maar daarover heb ik nog niet geschreven.
De stof is van Moda Fabrics, uit de serie “Passport” en ik kocht deze destijds bij Quiltkompas. De grote uitdaging van deze stof was om het patroon aan de voorkant door te laten lopen, en dat is goed gelukt, zoals je op de close-ups kunt zien.
De rode knopen vond ik er goed bij passen. Ik heb het shirt nog niet veel gedragen, vanwege de dikte van de stof en de lange mouwen, maar ik zal het zeker vaker dragen wanneer het straks weer kouder wordt.
Maar dit is dus het laatste shirt wat klaar is, laat ik nu vooraan beginnen.
Het eerste shirt wat ik maakte is deze, met stof uit de serie van Petra Prins.
Een mooi shirt wat ik al regelmatig gedragen heb, ondanks dat ik hierover niet geheel tevreden ben. Het patroon wat ik gebruikt heb, komt uit een herenmode special van Knip Mode. Hoewel we uit gegaan zijn van mijn maten, bleek het patroon toch wat ruimer te zitten dan gedacht, dus er moesten wat aanpassingen gedaan worden. Is op zich redelijk gelukt, alleen de kraag is erg wijd. Maar goed, voor een eerste keer is het prima.
Hierna ben ik aan de slag gegaan om zelf mijn eigen patroon te tekenen, helemaal op mijn maten afgestemd. Een erg leuk proces om te leren! Dat was ook precies wat ik wilde: een patroon wat ik iedere keer opnieuw kan gebruiken (voor korte en lange mouwen) en waar ik zelf de nodige aanpassingen kan doen en details aan kan brengen.
Toen het patroon klaar was, heb ik het bloemige Kaffe Fassett shirt gemaakt.
Een erg mooi en fleurig shirt, waarbij ik vooral de rode stof in de knoopbies en staander van de kraag als detail erg leuk vind. Dat is iets wat ik erg mooi vind, om met een tweede kleur/stof te werken. Dit shirt heb ik de afgelopen tijd al regelmatig gedragen, misschien ben je mij als eens tegengekomen terwijl ik het droeg?
Hierna heb ik dus het Londen shirt gemaakt, waarmee ik deze posting begon. Het laatst project waaraan ik tijdens de lessen gewerkt heb, is wederom een shirt met korte mouwen. Deze gebloemde stof heb ik ooit gekregen en lag al een tijd te wachten op een bestemming. Ook hierbij werk ik weer met een tweede stof, dit keer een gele stof van Kaffe Fassett (Aboriginal Dots)
De mouwen en de knoopbiezen zitten er al aan, en de kraag zit ook al in elkaar.
Nu nog de zomen er in maken, kraag er aan zetten en de knoopsgaten en knopen. Bijna klaar dus!
En je ziet het: ik heb helemaal de smaak te pakken. Het ene shirt is nog niet klaar, of ik heb de volgende al weer in gedachten. Dit zal in de toekomst vanzelf wel wat minder worden, maar voor nu vind ik het nog veels te leuk om te doen.
Zo was ik afgelopen week een dagje in Amsterdam en ben o.a. naar de Albert Cuypmarkt geweest. Ik wilde graag eens kijken bij Nanucci Tessuti en was heel aangenaam verrast door deze winkel. Ik wist dat zij stoffen van Liberty of London verkopen, maar wist niet dat ze *zoveel* hadden! Ik vind de stoffen van Liberty P*R*A*C*H*T*I*G en heb in Londen dan ook al een aantal stoffen gekocht om ooit mee te quilten. Bij Nanucci Tessuti werd ik echter op slag verliefd op deze prachtige stof met dieren er op, uit de Liberty Art Fabric serie met de naam “Queue for the Zoo”  Hiervan kocht ik genoeg stof voor weer een zomers korte mouwen shirt. En deze combineer ik met wederom een Kaffe Fassett Aboriginal Dots stof.
IMG_6414
Naast het quilten heb ik dus nog een andere mooie passie gevonden, waarin ik ook veel creativiteit kwijt kan. En de stofresten van de shirts worden natuurlijk vanzelf weer een keer in een quilt verwerkt 🙂

7 Reacties naar “Update shirts maken”

 1. Floor 3 juli 2016 bij 19:04 #

  Ooohh Gert wat ben je lekker bezig met al je mooie overhemden.
  Heb er al verschillende gezien, behalve die van Londen.
  De nieuwe stof is erg gewaard hoor, maar dat past wel bij jou vind ik.
  Wel zo leuk om ze zelf te maken, want dan ben jij de enige die dat heeft, dus zeer exclusief 🙂
  Eén kleine opmerking… persoonlijk lijkt het me mooier om het shirt iets nauwer te maken, maar misschien vind je dat niet mooi?

 2. Lida 3 juli 2016 bij 21:57 #

  Wat een creativiteit! Echt gaaf en dan al die vrolijke stoffen die echt bij jou passen! Ja een overhemd netjes maken is een hele uitdaging, ik heb vroeger heel veel blouses gemaakt, zowel voor mijzelf als voor mijn dochters en die met staanders waren altijd weer een uitdaging om die perfect te maken, maar als ze dan klaar waren! Heerlijk! Heb er nu weinig zin meer in, maar misschien dat ik binnenkort toch weer eens eenlap uit mijn voorraad pak en de schaar erin zet! Wens je veel naaiplezier, groetjes,
  Lida

 3. Phyllis 4 juli 2016 bij 09:05 #

  Wat knap! Sowieso het maken van een overhemd, zoveel lastige dingen: mouwen inzetten, boord, knoopsgaten….. En dan ook nog zoveel in een korte tijd en dan London shirt met dat doorlopende patroon, ik vind het echt super. En dank je wel voor die tip van die stoffenwinkel in Amsterdam, ik kende deze nog niet. Ben Liberty en London fan net als jij dus ga deze winkel graag bezoeken.

 4. Gerard Quak 4 juli 2016 bij 11:52 #

  Het ziet er prima uit, ondanks de paar “gebreken”, die je opsomt. Een gekocht overhemd heeft bij mij vaak het zelfde probleem: een te wijde kraag. Het lijkt me wel wat om zelf je hemden te kunnen maken, maar ik ga hier in La Douce France geen les nemen. Dus koop ik ze maar.

 5. Birgitte aka Bietje 4 juli 2016 bij 12:42 #

  Je shirts zijn prachtig. Mooi gemaakt, zeker die Theems die doorloopt. Loopt het patroon ook in de zijnaden door, of is dat te moeilijk (of kost het te veel stof). Een volgende stap is natuurlijk zelf stof ontwerpen. Wie weet doe je dat ook nog eens.

 6. Yvonne 5 juli 2016 bij 09:27 #

  Geweldig! Wat heb je veel geleerd het afgelopen jaar! En dan die stofjes, allemaal te leuk natuurlijk! Ik weet nog dat we in Amerika ergens een stof zagen liggen en riepen: “Dat is echt een stof voor een shirt voor Gert!’. Helaas ben ik vergeten wat voor print het was…maar we hebben daar ook zó véél stoffen gezien dat het me nog duizelt!

 7. Digna 10 juli 2016 bij 14:10 #

  Mooie overhemden, hoor, Gert! Vooral het London-overhemd vind ik prachtig, zoals de Theems “doorstroomt”, vakwerk!
  Ik heb nog wel een vraag: verstevig jij de kragen en de manchetten? En zo ja, waarmee?
  Groeten van Digna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: