Er was eens…

16 okt
Er was eens…. een mannelijke quilter, die jaren geleden (in 2012) een prachtig pakket met stoffen kocht. In dit pakket zaten 150 vierkante lapjes stof in alle kleuren van de Pallette Collection van Jinny Beyer.
De quilter was hier heel blij mee. Zo blij zelfs, dat hij het pakketje stoffen eerst niet uit elkaar wilde halen en er alleen maar naar gekeken heeft. De quilter had eigenlijk ook nog geen plan wat hij met de stoffen wilde maken, hij wilde alleen graag de stoffen hebben.
Op een gegeven moment had de quilter een quilt klaar waar hij erg trots op was. Bij deze quilt leek het net of het kleine doosjes waren waarin lapjes stof lagen.
Om die quilt te maken, werkte de quilter met 2 malletjes: een ruitvorm en een halve hexagon. De quilter zag dat er met die 2 mallen ook nog andere motieven mogelijk waren, en ineens kreeg de quilter een idee! Een quilt maken met deze 2 mallen van de Jinny Beyer stoffen. Hij vergrootte de malletjes alleen naar 125% om iets voordeliger uit de stoffen te kunnen werken.
Helemaal enthousiast geworden ging de quilter aan de slag. Eerst sorteerde hij alle stoffen op kleur en zocht steeds 3 tinten van dezelfde kleur bij elkaar: licht, midden en donker. Hiervan maakte hij een blok, waarbij het net leek of er diepte in zat.
Het ene na het andere blok werd gemaakt, en bij elkaar zagen de blokken er steeds mooier uit.
De quilter had echter een probleem… Als hij alleen maar aan deze quilt zou werken, dan was er niets aan de hand. De quilter hing echter ook graag rond in het Mooie Grote Quiltbos, en dat Quiltbos stond vol met de prachtigste verleidingen. Overal waar hij keek, zag hij prachtige quilts, die hij ook wilde maken. Het duurde dan ook niet lang, of de quilter verloor zijn interesse in de gekleurde blokken en ging aan de slag met andere projecten… 😦
Heel soms kwamen de gekleurde blokken weer tevoorschijn, maar de quilter was betoverd door alle andere projecten.
De quilter ging iedere maand keurig naar een groep met andere quilters in Houten, waarbij men meestal werkte aan een eigen project, maar soms ook gezamenlijk een project deden. Op een gegeven moment kwam daar het idee ter sprake om tijdens deze avonden alleen maar te werken aan een project wat al lange tijd in de kast lag. De quilter zag in zijn hoofd al *alle* projecten voorbij komen die in de kast lagen en zag door de bomen het (Quilt)bos niet meer 😉
Tijdens zijn zoektocht naar een geschikt project om af te maken, kwam hij ineens de gekleurde blokken weer tegen. De blokken zeiden eerst heel voorzichtig: “Kies ons alsjeblieft”, maar na verloop van tijd riepen ze op hun allerhardst: “KIES ONS, KIES ONS!”
De quilter voelde zich best schuldig dat hij de blokken zo verwaarloosd had, en besloot om de blokken mee te nemen naar de eerstvolgende bijeenkomst (op 28 september jl.) Er moesten nog zo’n 10 blokken getekend, geknipt en genaaid worden, en hierna moesten alle blokken nog uitgezocht, neergelegd en vastgenaaid worden.
De quilter was zo blij dat hij de blokken weer her-ontdekt had, en ging in een razend tempo aan de slag. De mallen, potloden, naalden, spelden, scharen en garen vlogen in het rond, alsof er niets anders te doen was!  En zoals de quilter gewend was, deed hij alles met de hand. Alle andere projecten werden aan de kant geschoven, en al snel werden de eerste blokken aan elkaar genaaid.
Toen er een aantal blokken aan elkaar zaten, kocht hij er een stof bij (een batik) voor de rand, en hierna stond niets hem meer in de weg om de top van de quilt af te maken.
En zo gebeurde het dat, als bij toverslag, er ineens een prachtige en kleurige quilttop klaar was.
De quilter was er zelf verbaasd van: hoe kan het nou dat hij in 2,5 week ineens een top klaar heeft, die al zolang in de kast lag? De quilter is helemaal blij, en kijkt er al naar uit om de quilt te gaan quilten met allerlei verschillende kleuren quiltgaren. De quilt is nu 100 x 118 cm groot.
En zo zie je maar, dat ook in de quiltwereld sprookjes bestaan 🙂

15 Reacties naar “Er was eens…”

 1. Ronel 16 oktober 2016 bij 14:06 #

  Mooi, mooi…sprookjesmooi!!

 2. Inge Slaats 16 oktober 2016 bij 14:31 #

  Geweldig! Kon niet stoppen met lezen, wat een spannend verhaal en het eindigt zo mooi. De top is schitterend en zal nog mooier worden als de quilter hem gequilt heeft, want dat hij dat verschrikkelijk goed kan, dat weet ik.

 3. Anneke Dirks 16 oktober 2016 bij 14:36 #

  Prachtig…zo’n enthousiast verslag met een prachtig resultaat👍👍

 4. Ria van Kasteel 16 oktober 2016 bij 15:33 #

  Zo zie je maar sprookjes bestaan, je hebt er een mooi verhaal van gemaakt ik heb het ademloos uitgelezen. JB stoffen zijn prachtig om mee te werken. Ik heb nog een setje inches liggen van alle kleuren🤗Moet ook nog iets mee gebeuren. Het is een prachtige quilt geworden nu nog quilten, zal iets langer duren dan 2.5 week maar dan heb je er weer een kunststuk bij.
  Zonnige groeten, Ria 😊🐝

 5. Martine van meeteren-stijl 16 oktober 2016 bij 17:02 #

  Hij is prachtig Gert.
  Ik had ook ooit zo’n pakketje maar dan kleiner en heb een soort kleurenkaart van Flying Geeze repen gemaakt .
  De piepkleine stukjes die ik over had bewaar ik nog zorgvuldig.
  Groetjes Martine

 6. Phyllis 16 oktober 2016 bij 17:49 #

  En ze leefden nog lang en gelukkig 🙂 Dit sprookje heeft een heel mooi eind!

 7. Floor 16 oktober 2016 bij 18:41 #

  Zoals je weet ben ik gek op sprookjes en verhaaltjes, mits ze goed aflopen natuurlijk.
  En gelukkig loopt dit sprookje heel goed af.
  Wat een prachtige top is dat geworden, waarom is “deze quilter” er niet eerder aan begonnen….
  Tja, soms op een dag is zomaar de tijd rijp om het sprookje af te maken.
  In sommige sprookjes duurt het goede einde 100 jaar, dus dit valt nog reuze mee.
  Veel quiltplezier!

 8. inge 16 oktober 2016 bij 19:50 #

  wat heb je d

 9. inge 16 oktober 2016 bij 19:50 #

  wat heb je dat leuk geschreven (er ging iets mis met mijn vorige reactie). ik ben helemaal weg van je quilttop! zo mooi!

 10. Ineke Hulzebos 16 oktober 2016 bij 19:57 #

  Betoverende top is het geworden en het verhaal was leuk, lief en inspirerend.
  Ga zo door Gert, zo komen al je projecten toch eens af, net zoals de mijne UFO’s 😉
  Liefs en fijne avond, Ineke

 11. Heidi Sour (@HeidiSour) 16 oktober 2016 bij 20:53 #

  Ik hou heel erg van sprookjes met een goede afloop 🙂 Veel succes en plezier met het doorquilten en ik ben zo benieuwd naar het eindresultaat.

 12. jitske 16 oktober 2016 bij 21:21 #

  super leuk verteld en een super gave quilt Jitske

 13. Marja Beerens 17 oktober 2016 bij 07:34 #

  Hij is schitterend.

 14. Ageeth 17 oktober 2016 bij 14:52 #

  Het klinkt als een sprookje, maar het is echt gebeurd! En wat een mooie quilttop heb je getoverd; sprookjesachtig prachtig! Ik heb genoten van het sprookje, en vooral van de goede afloop!
  Groetjes van Ageeth.

 15. fubfubfub 17 oktober 2016 bij 15:57 #

  Zo’n mooi eindresultaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: