Rood witte quilts

11 jul
In 2011 was er in New York een bijzondere quilt tentoonstelling te zien, georganiseerd door het American Folk Art Museum. Van 25 t/m 30 maart 2011 werden er in de Park Avenue Armory maar liefst 650 quilts getoond, die allemaal hetzelfde thema hadden: alle quilts waren rood met wit. De quilts zijn uit de collectie van Joanna S. Rose en de tentoonstelling was een cadeau voor en namens mevrouw Rose’s 80e verjaardag. Haar man heeft geholpen om de tentoonstelling op te zetten en financieren, en als cadeau voor de stad New York was de tentoonstelling gratis toegankelijk.
Als je op YouTube zoekt naar “red and white quilts show New York” kom je diverse interessant filmpjes tegen, zoals b.v. deze https://youtu.be/fc009Mo5uXY
Helaas heb ik de tentoonstelling zelf niet gezien. Hoewel we wel een aantal keren in New York geweest zijn, waren we er dat jaar niet helaas.
Toen ik destijds foto’s van de tentoonstelling zag, was ik enorm onder de indruk van de prachtige quilts, en dan met name van de krachtige combinatie van het rood en wit. Door de beperking tot 2 kleuren, komen de patronen goed over in de quilts.
Sinds die tijd spookt het idee al langer door mijn hoofd om zelf eens een rood witte quilt te maken.
Meer recent waren er wederom rood witte quilts in het nieuws. Dit keer werden ze gebruikt in een advertentie campagne van het kledingmerk Calvin Klein, en deze trok vooral veel belangstelling door de medewerking van de Kardashian familie.
Nu had ik al eens gezien dat er een prachtig “coffee table” boek is verschenen van de tentoonstelling, alleen is deze best wel prijzig om zomaar even “voor de heb” aan te schaffen.
Afgelopen zaterdag was ik aan het werk in Patchworkwinkel Carol Cox in Utrecht (*deze winkel is niet van mijzelf, wat nog wel eens gedacht wordt, maar ik mag hier al 8 jaar iedere zaterdag werken 😉 ) Ik was een klant aan het helpen die op zoek was naar een idee voor een nieuw te starten project, en 1 van de ideeën die zij had was een rood witte quilt. We hebben samen allerlei rood witte combinatie bij elkaar gezocht, en zij heeft een aantal ideeën genoteerd om eerst thuis even goed te bedenken welk patroon en welke grootte zij zou willen maken.
Hierna bleef het idee voor een rood witte quilt maar door mijn hoofd spoken: wat als ik zelf een rood witte quilt wil maken? Er kwamen allerlei combinaties voorbij: effen stoffen? Oakshott stoffen? Witte stof met een heel klein printje? Of toch beide kleuren met een printje? Spierwit of iets gebroken wit?
Eenmaal thuis ben ik online het boek over de tentoonstelling nog eens op gaan zoeken, en ik ontdekte dat we nog een niet besteedde Boekenbon hadden liggen, en dat ik op de site waar ik ‘m vond o.a. met Airmiles kon betalen. Alles bij elkaar zou dit betekenen dat ik het boek eigenlijk gratis thuis kon krijgen, dus de keus was snel gemaakt 🙂
Maandag werd deze bezorgd, en het is werkelijk waar een prachtig boek! Echt een mooi inkijkboek wat je op de salontafel legt. Het is ook iets te groot en te zwaar om ’s avonds ontspannen in bed te lezen 😉 Het start met foto’s en uitleg over de tentoonstelling, waarna alle getoonde quilts gesorteerd op thema op de foto voorbij komen. Geen patronen dus, maar foto’s van de quilts.
Hierna kreeg ik natuurlijk helemaal de kriebels om eens te proberen of het idee in mijn hoofd zou werken. Ik kon alleen moeilijk een keus maken welke stoffen ik zou willen gebruiken… Wat bleek echter? Ik heb in het verleden ooit veel stoffen gehad van een lieve mevrouw die stopte met quilten, en daar zaten de perfecte effen rode en iets gebroken witte stof bij. Die had ik dus gewoon al in huis 🙂 Dus: gelijk de foto erbij gezocht van een quilt die ik ooit vond in een oud exemplaar van het magazine QuiltsJapan. Deze had ik al bewaard met de gedachte: die wil ik ooit in rood wit maken. In deze quilt zitten veel ninepatches, dus veel vierkantjes. Ik heb nog een stempel van een klosjes stempelset, en hier zit een vierkantje bij van 1×1 inch. Dit werd mijn uitgangspunt, dus ik wist dat 1 ninepatch 3×3 inch zou worden. Ik heb daarop zelf een hexagon getekend met zijdes van 3 inch, en een driehoek van 3 inch, en dat zijn alle onderdelen. Natuurlijk moest ik er gelijk mee starten, en ik kan nu alvast de eerste cirkel laten zien.
Het worden cirkels die aan elkaar vast zitten, dus het geheel grijpt mooi in elkaar. Ik heb alleen nog geen idee hoe groot ik het ga/kan maken, want dat wordt eigenlijk voornamelijk bepaald door de hoeveelheid stof die ik heb. Het is al oudere stof, ook met een afwijkende stofbreedte, dus bijkopen zal lastig zijn. Dus ik moet het denk ik doen met wat ik heb, maar gelukkig zijn het vrij grote lappen. Eén cirkel ziet er al mooi uit, alleen het effect wordt nog mooier als er meer bij elkaar zitten, maar daar ga ik nu snel aan werken 🙂

6 Reacties to “Rood witte quilts”

 1. Ria van Kasteel 11 juli 2018 bij 14:23 #

  Ja van zo’n spook heb ik ook regelmatig last, de laatste jaren kan ik het redelijk in goede banen leiden. Het is een mooi sterk en strak blok. Ben heel benieuwd hoe zich dit verder ontwikkeld. Voorlopig ben je weer van de straat😜.
  Groetjes Ria🐝😊☀️

 2. Floor 11 juli 2018 bij 22:39 #

  Heb die tentoonstelling ergens op internet gezien en ook in de Quiltmania. Echt prachtig al dat rood met wit/creme. Het mooiste in inderdaad om echt met twee kleuren te werken en niet allerlei rode door elkaar. Ben benieuwd hoever je komt met jouw lappen. misschien wel een echte bedquilt 🙂
  Lijkt me een prachtig boek dat je hebt gekocht.

 3. Phyllis 12 juli 2018 bij 07:31 #

  Ik baalde destijds dat ik die tentoonstelling niet kon zien. Inderdaad een krachtige tentoonstelling, door de sterke 2-kleurige quilts maar ook door het gebouw waar ze te zien waren en de bijzondere manier van tentoonstellen. Heb toen wel meteen het boek besteld, ook heel bijzonder en heel mooi. Heb altijd iets gehad van : ik zou toch echt ooit eens… maar dat heb ik met veel quilts die ik zie… Ik vind het enig dat jij wel aan een echte rood/witte quilt begonnen bent, je eigen patroon maakt en een bijzonder patroon uitgekozen hebt. Het ziet er mooi uit en ligt lekker plat, ik ben benieuwd naar het vervolg.

 4. Elle 18 juli 2018 bij 21:56 #

  Wat een leuk blog over deze tentoonstelling! Ik heb lang de app op mijn telefoon gehad en vond het heerlijk om de prachtige quilts te bekijken. Helaas werd de app niet geupdate en kon ik hem niet meer gebruiken. Leuk dat er een boek van is. Je hebt een mooi patroon gekozen. Het wordt vast een prachtige quilt. Veel plezier!!
  Groetjes Elle

 5. magda 20 juli 2018 bij 08:43 #

  Hallo

  Is het mogelijk de uitgeverij of het isbn nummer te geven zodat ik het ook kan bestellen.

  Mvg

  Magda Muylle

 6. Nellie 20 juli 2018 bij 20:36 #

  Dat is een Jack’s Chain blok, als ik me niet vergis?
  Wordt prachtig, denk ik. Veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: