Festival of Quilts 2018 Birmingham (deel 1)

12 aug
Het is nu zondag, en gisteravond ben ik weer aangekomen op Schiphol na 3 volle dagen bezoek aan The Festival of Quilts 2018 in Birmingham (UK)
Donderdagochtend vroeg (om 5:00 uur ging de wekker) begon de reis hier naartoe, samen met mijn lieve collega en kamergenoot Gerda.
Let niet op de kleine oogjes die we hebben op de foto, deze foto maakten we aan het eind van onze trip na 3 intensieve dagen op het festival 😉
Het was voor ons beiden de eerste keer dat we naar Birmingham gingen, en hadden dus geen idee wat ons te wachten stond…
De conclusie die ik nu na afloop kan trekken is: wat een waanzinnig gave en overweldigende ervaring was dit!
Laat ik bij het begin beginnen. De reis vanaf huis naar Schiphol, en daar vandaan naar Birmingham Airport verliep zonder tegenslagen. We landden dan ook keurig rond 8:30 uur op de luchthaven en waren vlot door de douane en dergelijke. We hadden een kamer geboekt in het IBIS Birmingham International Airport – NEC, en dit hotel ligt echt op kruipafstand van de uitgang van het vliegveld. Je steekt de weg over en een kleine parkeerplaats en je bent bij het hotel. Het hotel is ons goed bevallen, mede door de uitstekende ligging ten opzichte van het NEC. De kamers zijn prima te doen voor een paar dagen. Wat alleen wat tegenviel was de service in het bijbehorende restaurant (de kwaliteit van het eten was gelukkig wel goed) Hier kon men de drukte op de piekuren (ontbijt en diner) niet echt aan, wat resulteerde in lege manden en bakken tijdens het ontbijt, en bij het diner moesten we beide keren enorm lang wachten op ons eten, en op dag 2 bleek na 1,5 uur dat men onze bestelling voor 2 pizzas was vergeten door te geven aan de keuken… Het hotel kan ik dus wel aanraden, alleen ga voor het eten op zoek naar een alternatief (of eet een stuk vroeger op de avond 😉 )
Maar goed, we kwamen dus niet voor het eten, maar het Festival. We hebben na aankomst de koffers afgegeven bij de receptie omdat de incheck pas in de middag kon.
Vanaf het vliegveld loopt een gratis treintje/monorail naar het verderop gelegen treinstation, een ritje van nog geen 2 minuten. Vanuit dit station loop je zo de achteringang van het complex binnen.
Eenmaal binnen loop je van hieruit nog een aardig stuk door een lange gang, langs allerlei andere hallen. Aan het einde kom je dan uit bij de hallen 7, 8 en 9 waar het allemaal te doen is. In de gang liepen al meerdere quilters dezelfde richting uit. Toen we echter bij het Atrium uitkwamen, wat de centrale hal is vóór de hallen, vielen onze monden open: wat een boel mensen! Het was echt mega druk bij de ingang, en er was een Efteling-achtige slingerende wachtrij in de naastgelegen hal! We zijn achteraan gesloten in deze rij en net op dat moment gingen de deuren open. Wonderbaarlijk genoeg was de hele meute zo naar binnen: de ticket controle verliep bijzonder efficiënt. Toen we hal 7 binnen kwamen lopen, werd ik al overrompeld door de omvang van het festival. Als je nog nooit geweest bent, kun je je geen voorstelling maken van de grootte van het geheel. Drie grote hallen VOL met tentoonstellingen, standhouders, workshop ruimtes en een theater voor lezingen. We hadden afgesproken om ieder de eigen gang te gaan overdag, en spraken bij binnenkomst dan ook een tijd af waarop we elkaar weer zouden treffen voor de lunch. Een afspraak die ons beiden erg goed bevallen is: zo heb je ieder de vrijheid om te gaan en staan waar je wil, en heb je bij de lunch en ’s avonds elkaar van alles te vertellen en te laten zien.
We zijn na binnenkomst dan ook elk een kant op gegaan voor onze eerste kennismaking met dit festijn.
Ik kan niet uitleggen hoe overweldigend ik het geheel vond. Werkelijk overal waar je kijkt hangen prachtige quilts, en de hoeveelheid standhouders is ongelooflijk. De eerste dag heb ik een poging gedaan om systematisch door de hallen te lopen, maar overal komen indrukken en prikkels vandaan, en je wil overal tegelijk kijken.
Terugkijkend weet ik het nu zeker: qua reisafstand en bereikbaarheid is het Festival erg goed te doen in 1 dag. Alleen: naar mijn mening is 1 dag niet genoeg om alles goed te kunnen zien en doen. Twee dagen is nog aardig aanpoten, en na ons bezoek van 3 dagen heb ik nog het idee dat ik een aantal quilts niet gezien heb.
Ik heb de hele dag foto’s gemaakt en weet dan ook nog niet goed wat ik allemaal ga laten zien. Ik splits het maar op in meerdere postings, om jullie op die manier een beetje een indruk te geven van al het moois wat ik gezien en gedaan heb.
Ik begin daarom nu eerst maar met de foto’s van de quilts van Japanse quilters (en een paar met Japanse inspiratie)
In samenwerking met QuiltMania was er een overzichtstentoonstelling van de prachtige quilts van Shizuko Kuroha. Door QuiltMania is een tijdje geleden een prachtig boek van haar werk uitgegeven. Ongeveer de helft van de quilts uit dit boek waren te zien, samen met ander werk van haar hand. Shizuko was zelf alle dagen aanwezig bij de quilts. Geweldig mooi om dit in het echt te kunnen zien.
Een andere tentoonstelling waar ik naar uitkeek was ook uit Japan afkomstig, namelijk “The 14th Quilt Nihon Exhibition” Een selectie van de prijswinnende quilts van de toonaangevende Japanse quiltcompetitie. Werkelijk prachtig werk, en veelal met de hand gemaakt. Ik ben meerdere keren in dit gedeelte gaan kijken.
Tomoko Sagami

Tomoko Sagami

Tomoko Sagami

Tomoko Sagami

Tomoko Sagami

Tomoko Sagami

Yumiko Takami

Yumiko Takami

Fumiyo Takemori

Fumiyo Takemori

Yukiko Nakao

Yukiko Nakao

Yoko Suzuki

Yoko Suzuki

Maar ook op de andere tentoonstellingen waren door Japan geïnspireerde werken te zien.
Jeanie O'Sullivan

Jeanie O’Sullivan

Jeanie O'Sullivan

Jeanie O’Sullivan

Goed, voor nu is dit denk ik even genoeg lees- en kijkmateriaal. Eerdaags volgt de volgende posting 🙂

12 Reacties naar “Festival of Quilts 2018 Birmingham (deel 1)”

 1. Giovanna 12 augustus 2018 bij 16:17 #

  Geweldig dat we zo mogen mee genieten prachtige quilts

 2. Floor 12 augustus 2018 bij 19:18 #

  Kan me voorstellen dat je leuke maar zeer vermoeiende dagen achter de rug hebt Gert. Jullie zien er inderdaad heel vermoeid uit 🙂
  Maar wat een prachtige quilts laat je zien! Jeetje, het duizelt me nu al, laat staan dat je al die quilts om je heen hebt, je weet niet wat je het eerste wilt bekijken lijkt me.
  Je hebt vast weer veel “wilikmaken” quilts gezien haha!

 3. Marja 12 augustus 2018 bij 20:54 #

  Fijn dat we met je mee mogen genieten!

  Groet,

 4. Ineke Hulzebos 12 augustus 2018 bij 21:08 #

  Stel je voor, als ik naar zoiets zou gaan. Het zou voor mij helemaal duizelingwekkend zijn, niet te behappen en ook niet weten hoe en waar ik naar zou moeten kijken op zo’n tentoonstelling. Prachtig Gert, wat een kunstwerken allemaal!!!
  Dank je wel voor het tonen van deze prachtige foto’s!

 5. Winny 13 augustus 2018 bij 06:18 #

  Prachtige foto’s! Dank je wel voor het mee genieten!

 6. Phyllis 13 augustus 2018 bij 08:17 #

  Super! Ook ik ken het als een mooie en diverse show. Leuk voor ons die er niet waren dat je er zoveel van laat zien, ben benieuwd naar je volgende posts hierover.

 7. jacqueline neeft 13 augustus 2018 bij 08:28 #

  leuk je te hebben gezien! het was zeker heel bijzonder!

 8. Yvonne 13 augustus 2018 bij 10:17 #

  Wat heerlijk dat je ons zo uitgebreid mee neemt op je reis! Wat een prachtig eerste deel….die quilts….je mond viel vast af en toe open van verbazing (die van mij alleen al door de foto’s)
  Ik voel me dan echt altijd een klein prutsertje als ik al dat moois zie!
  Kijk al weer uit naar je volgende verslag!

 9. simone 13 augustus 2018 bij 11:17 #

  Het was weer een groot feest en voor ieder wat wils. We hebben allebei een geheel andere smaak, maar toch geweldig genoten. Ik zie bij jou quilts die ik niet gezien heb…..

 10. Ageeth 13 augustus 2018 bij 14:15 #

  Zo fijn, om via jouw uitgebreide verslag heerlijk te kunnen meegenieten, al zal het in-het-echt nog wel vele malen indrukwekkender en mooier zijn geweest. Je laat hier al direct een aantal quilts zien, die heel mooi zijn, met veel handapplicatie en zelfs handquiltwerk; wat een feestje om hiernaar te kijken! Ik heb inmiddels begrepen, dat veel daarvan gemaakt zijn door Japanse quilters; zouden die meer tijd hebben om te quilten?
  ik ga gelijk door naar je 2e blogpost over Birmingham; heerlijk.
  Groetjes van Ageeth.

 11. Jeanne maes. 13 augustus 2018 bij 19:33 #

  Zo mooi allemaal, wat moet ik nog veel leren.
  Dank je wel voor deze schitterende quilts, die ik anders niet had kunnen bewonderen.

 12. Scottie 13 augustus 2018 bij 19:52 #

  Fabulous next year we will go I knew nothing about the festival until 2 weeks ago I bet your eyes must be sore with so much colour and pattern 😜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: