Turquoise Venda Boys, Japanse stoffen en boek Threads of Life

13 mrt
Allereerst wil ik iedereen bedanken voor de leuke en lieve reacties op mijn posting over de competitie van Sarah Fielke, en voor het uitbrengen van de stemmen. Komend weekend wordt de uitslag bekend gemaakt, dus dan weet ik meer.
Afgelopen weekend heb ik de naaimachine weer eens op tafel gezet om mijn Afrikaanse quiltje af te werken. De afwerkbies en tunnel zitten er nu aan, alleen nog een label maken en dan is ‘ie klaar.
Eén van de “voorwaarden” om dit quiltje in te sturen naar de tentoonstellingen in Karlsruhe en zuid Frankrijk was dat er minstens 1 borduursteek aan toegevoegd moest worden. Ik heb ervoor gekozen om in de buitenste zwarte rand de titel van het quiltje (Turquoise Venda Boys) te borduren, en rechts onderin mijn naam en het jaartal. (nb. hoe dom is dat? Ik zie nu pas dat ik Turquoise verkeerd geschreven heb, even herstellen dus 🙂 )
De 4 gezichten zijn door de maaksters ook voorzien van hun namen, dus dat sluit daar mooi op aan.
Verder ben ik helemaal in de ban van mijn huidige project, het werken met de prachtige geweven Japanse stoffen. Ik probeer er, ondanks dat het Japans geweven stof is, toch een vrolijk en kleurig geheel van te maken, ook om te laten zien dat deze stoffen niet alleen maar in bruin, beige en creme te krijgen zijn.
Ik vind het effect van deze blokjes nog steeds super, vooral naarmate er meer aan elkaar gezet worden. En het is zo simpel om dit blokje te maken, ik werk hiervoor met slechts 2 stempels: een vierkantje van 1×1 inch en een ruitvorm ook van 1 inch.
Voor de meeste stoffen gebruik ik de zwarte stempelinkt, alleen voor hele donkere stoffen pak ik de witte. Stempelen vind ik altijd erg prettig werken en scheelt veel tijd. De eerste 5 blokjes voor de volgende rij liggen al weer klaar…
Ik krijg nog wel eens de vraag van mensen: doe jij nog wel eens iets anders op een dag, naast quilten? Vaak is deze vraag met een knipoog bedoelt, vanwege mijn blijkbaar hoge (?) tempo en productiviteit. Ik zit natuurlijk zeker niet de hele dag te quilten, was dat maar waar 🙂 Nee hoor, ik werk gewoon fulltime, heb daarnaast ook gewoon het huishouden, privéleven, andere activiteiten. En ik mag graag lezen, vooral voor het slapen gaan. Zo las ik laatst (digitaal) dit Engelstalige boek van Clare Hunter: Threads of Life, A History of the World Through the Eye of a Needle
Een erg interessant en leerzaam boek. In het boek worden allerlei gebeurtenissen uit de geschiedenis besproken, waarbij textiel en handwerken een belangrijke rol hebben gespeeld. Zo wordt er aandacht besteed aan het Tapijt van Bayeux ter nagedachtenis van de slag bij Hastings, het borduurwerk van Mary Queen of Scots, de Bevrijdingsrokken uit Nederland, de ontstaansgeschiedenis van de Singer naaimachines, borduurwerken van gedetineerden en gevangenen in concentratiekampen enz. Ik heb het boek met plezier gelezen. Enige minpuntje is dat er geen foto’s in het boek staan, maar aangezien ik het boek digitaal gelezen heb op de iPad, kon ik veel dingen gelijk opzoeken via Google als ik ze wilde zien.

6 Reacties naar “Turquoise Venda Boys, Japanse stoffen en boek Threads of Life”

 1. TILLY 13 maart 2019 bij 15:43 #

  Wat een leuk blokje,stempelen vind ik ook een perfecte uitvinding
  Succes met de SarahFielke uitslag.

 2. Ria van Kasteel 13 maart 2019 bij 16:04 #

  Wat een leuk quiltje is het geworden, gelukkig makkelijk te herstellen, en je bent al weer aardig op weg met je nieuwe project. Wat zijn het toch mooie stfjes🐝😊

 3. Floor 13 maart 2019 bij 19:52 #

  Prachtig is dat quiltje geworden Gert. Zo mooi met al dat zwart er in.
  Je nieuwe project gaat ook lekker. Makkelijk die stempels, maar er moet maar net een stempel te koop zijn als je een patroon gaat maken.
  Vraag me ook altijd af of die stempelinkt niet gaat afgeven als je de quilt wast, of is het speciale stempelinkt voor textiel die je er niet kunt uitwassen?
  Grappig dat jouw boeken zelfs over textiel en naalden gaan 🙂
  Mensen denken van mij ook weleens dat ik de hele dag aan het quilten ben, terwijl dat maar hooguit 1 tot 2 uur per dag is.

 4. Ineke Hulzebos 13 maart 2019 bij 20:30 #

  Wat een spannende dagen om af te wachten wie er heeft gewonnen!!! Maar nog even, weekend is er zo!!! En die nieuwe top die je maakt is zo prachtig, vooral de kleurtjes vind ik zo mooi bij elkaar passen. Ja, ook ik vind je tempo best hoog, zo snel ben ik niet hoor. Ik werk niet full time maar toch… En ik vind lezen heerlijk, dus dat doe ik nu ook vaker 😉

 5. phyllis 15 maart 2019 bij 07:06 #

  Wat een enig quiltje, die zal vast mooi hangen op de tentoonstellingen, ga je er naartoe? Ik ben fan van je stempel project, heel bijzondere vorm.

 6. Elle 15 maart 2019 bij 07:57 #

  Ik heb het boek meteen op mijn lijstje gezet. Lijkt me erg mooi! Je Japanse quilt wordt prachtig. Groeten Elle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: