Animal Album; Adam and Steve; hexagonen en pauwenstof

28 jun
Zoals beloofd, zal ik jullie ook weer eens op de hoogte brengen van wat ik allemaal aan het doen ben de laatste tijd. In de vorige posting heb je kunnen lezen dat we met onze quiltbee druk bezig zijn geweest met het maken van de Hart Onder De Riem Quilt. Daarnaast heb ik toch ook nog tijd gevonden om aan mijn andere projecten te kunnen werken. Kijk je even mee?
Voor mijn Animal Album quilt van Kim McLean heb ik 2 nieuwe blokken met de hand gequilt en op de Quilt As You Go methode aan de rest vastgezet. Voor de achterkant weer 2 andere Kaffe Fassett stoffen gekozen, zodat het een lekker bonte achterkant wordt.
Het begint al een mooi groot stuk te worden wat klaar is, en dan te bedenken dat wat nu klaar is nog niet 1/4 van de hele quilt is. Hier ben ik dus nog wel een paar jaar zoet mee.
En natuurlijk gaat het werken hieraan minder hard als er ook nog een andere project is waar ik aandacht aan besteed. Voor mijn eigen bedenksel, de “Adam and Steve Quilt”, tollen er allerlei ideeën door mijn hoofd. Ik werk dan ook niet keurig van binnenuit naar buiten toe, maar er ontstaan allerlei losse delen, die hopelijk straks 1 geheel gaan vormen (vingers gekruist dat dit gaat lukken 😉 ) Ik ben voor deze quilt enorm geïnspireerd door de werkwijze van de Australische quilter Margaret Sampson George. Haar boek en de workshop die ik begin dit jaar volgde hebben een deurtje in mijn hoofd geopend waar mogelijkheden achter zitten waar ik heel blij van word.
In haar boek zag ik ergens op een quilt sterren gemaakt van hexagons. Dus: ik heb 2 sterren gemaakt die bij mij ergens op het middenstuk terecht gaan komen.
Bij een andere quilt gebruikt zij rood-wit gestreepte stof als rand in een quilt. Ik kon zo snel nergens stof vinden met zulke brede strepen, dus ik heb op de naaimachine van effen witte en rode stof 2 korte en 2 lange rood-wit gestreepte stroken genaaid. Was erg leuk om te maken.
Om het thema van de mooie mannen door te trekken in de hele quilt, heb ik verschillende mannen in “hexagon-ruiten” geplaatst, die weer op deze stroken genaaid worden. Op de 2 korte stroken heb ik al 4 van deze ruiten vastgenaaid, en daar tussenin moet nog wat anders komen.
Dat vind ik het leuke aan het werken aan deze quilt: er is nog niets duidelijk, omdat het dus een eigen verzinsel is, dus het kan alle kanten nog op gaan. Ik weet in ieder geval al wel dat deze stroken rondom het middenstuk genaaid gaan worden.
Het middenstuk meet nu 46×46 inch, dus ongeveer 117×117 cm.
Ik vind een rand met punten in een quilt altijd een leuk effect, in het Engels heet zoiets een dogtooth border. Alleen om al die driehoeken los aan elkaar te naaien is ook weer een hele klus, dus ik was erg blij met de uitleg van Margaret om zo’n rand te maken d.m.v. applicatie. Dus daar ben ik nu mee bezig.
Boven- en onderaan zitten de randen er nu op.
Ik gebruik hiervoor een prachtige gele “Liberty of London” Tana Lawn stof. Deze stoffen zijn heel erg fijn geweven, en voelen dus ook iets dunner aan, maar ik vind deze zo heerlijk om te verwerken in een quilt. Ik hoor nog wel eens dat deze niet geschikt zouden zijn om mee te quilten, maar daar trek ik mij nooit iets van aan 😉 Met name voor appliceren vind ik ze heerlijk.
Rechts bovenin kun je al een heel klein stukje zien: op ieder puntje van de driehoek appliceer ik nog een klein rondje, gewoon omdat het kan 🙂
De afgelopen weken hebben we qua weer al een aantal heerlijk zomerse dagen gehad, waarop het lekker was om buiten te zitten op het balkon. Ik kan dan echter niet stilzitten, dus wil ook daar graag iets omhanden hebben. Dan is een groot project niet altijd even handig en handzaam. Dus ik heb weer iets nieuws verzonnen, iets wat makkelijk even snel opgepakt kan worden en meegenomen kan worden naar buiten.
Ik heb net als veel quilters een hekel aan het weggooien van stof, dus ieder stukje stof wat over is, wordt bewaard in een plastic tas. Ik hoop altijd dat deze stukjes dan vanzelf weer aangroeien tot een nieuwe rol stof, of op zijn minst een fat quarter, maar helaas gebeurd dat nooit… 🙂
Nu begon deze plastic tas aardig vol te raken, dus ik ben eens in deze tas gaan graven en ga uit deze restjes hexagonen maken. Van alles door elkaar, nergens op letten qua kleur, gewoon “domweg” aan elkaar naaien. Ik heb niet de illusie dat ik hiermee van al mijn restjes afkom, maar voor nu is het een leuke bezigheid om buiten te doen. Oh ja, en ik houd wel van klein werk, dus de hexagonen zijn 1/2 inch.
Tot slot nog even een mooie aankoop laten zien, waar ik via Instagram achter kwam. De Museumfabriek in Enschede heeft een antiek dessinboek in de collectie met daarin allerlei stofontwerpen uit de periode 1813 tot 1832. Van 2 van deze dessins hebben zij een tijd geleden stof laten herdrukken, en ik was helemaal verliefd op deze prachtige randenstof met pauwen.
De stof is 150 cm breed en links en rechts op de stof zit een brede rand met deze pauwen. Het middenstuk is bedrukt met de bladeren die je ziet. Op de foto ligt er een A4 vel papier bovenop, dus je kunt hierdoor een beetje de grootte van de print inschatten. Ik heb absoluut nog geen plannen voor deze stof, maar ik vond de stof te mooi om voorbij te laten gaan. Ik heb geen idee hoeveel van deze stof er is, of deze ooit nog meer gedrukt gaat worden, of dat het op=op is. De stof is niet te vinden op hun website of webshop, maar als je hen een mail stuurt, dan ontvang je de informatie over de stof.

6 Reacties naar “Animal Album; Adam and Steve; hexagonen en pauwenstof”

 1. Annemiek 28 juni 2020 bij 12:59 #

  Oh Gert wat ben je fantastisch bezig. Zo goed MSG haar workshop toen en haar boek als inspiratie. Je quilt wordt echt free spirit werk. Leuk om te zien. Prachtige pauwenstof. Fijne zondag.

 2. miekequiltmiekequilt 29 juni 2020 bij 10:00 #

  De stof is ooit uitgegeven door Lohuis in samenwerking met het Quiltersgilde en het museum. Je kon toen bij Lohuis de stof kopen. De gemaakte quilts hingen in het museum nadat het weer geopend was na de vuurwerkramp.

 3. Ria van Kasteel 29 juni 2020 bij 12:18 #

  Met veel plezier je verslagje gelezen, een explosie van allerlei technieken, maar dat is gewoon fijn om af en toe iets anders te kunnen pakken en vaak zit daar ook een hexagon projectje bij. Stuk voor stuk interessante projecten, lekker bezig😊🍀☀️🌺🐝

 4. Floor 29 juni 2020 bij 12:33 #

  Wat ben je druk met alle projecten Gert. Heb de foto’s van de mannen even uitvergroot, zien er lekker stoer uit hoor. Zie je enige gelijkenis met jezelf? Ik niet hoor, maar dat is ook vast niet de bedoeling.
  Mooie stof die stof die eigenlijk te dun is. Maakt niks uit als het geen echte gebruiksquilt wordt toch?
  Nee, onze restjes zullen nooit opkomen. Maak al een hele tijd quilts van restjes, maar op de een of andere manier worden de laden toch steeds voller.

 5. hstranders 25 juli 2020 bij 12:45 #

  Hoi Gert, ik wilde graag iets vragen over de animal album quilt die je aan het maken bent. Ik ben ook hiermee begonnen, en hoorde van iemand dat je bij geappliqueerde quilts de achterkantstof van de applicaties weg moet knippen, om te zorgen dat de applicaties bij het quilten mooi opvullen. Mijn vraag is, doe jij dit ook of heb je hier ervaring mee? Ik zou het graag willen weten, alvast hartelijk bedankt voor je antwoord! Groeten van Hadassa.

 6. Evy QuiltersPalet 10 augustus 2020 bij 19:18 #

  Hi Gert …. lekker bezig!
  Uiteraard ben ik helemaal weg van de Kim McLean quilt. Ben nu eenmaal groot fan.

  Maar die Adam en Steve Quilt, wat goed!
  Heerlijk vrij ontwerpen. En die stof in de hexagonen, heb in een deuk gelegen. Ik heb aardig wat vertegenwoordigers langs gehad maar die stof heb ik nou nog nooit gezien! LOL

  Maar zonder gekheid. Die workshop heeft inderdaad wel wat opgang gebracht bij jou. Super, dat is het mooiste wat je van een workshop kan verwachten. Ik hoop nog veel meer over die quilt te gaan horen/zien.

  Groetjes,
  Evy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: