Het verhaal achter de Adam & Steve quilt

20 aug

Vandaag wil ik jullie graag de vorderingen laten zien van mijn “Adam & Steve” quilt en zal ik wat meer vertellen over het idee achter deze quilt.

Het idee voor deze quilt is eigenlijk voor het eerst ontstaan toen ik in 2019 op het Festival of Quilts in Birmingham van een lieve collega de stof met brandweermannen cadeau kreeg. Gelijk wist ik dat ik hier iets mee wilde doen, maar wat precies was nog niet duidelijk.

Een paar maanden later waren wij een weekje op vakantie in Parijs en hier kocht ik een prachtige toile de jouy stof. Dit was mijn eerste toile de jouy aankoop, maar hierna heb ik nog een aantal stoffen nieuw of tweedehands kunnen kopen. Intussen heb ik al een mooie collectie en ben ik in mijn hoofd al aan het denken over een volgende quilt.

In februari 2020 (dus nog net voor corona) volgde ik een workshop van Margaret Sampson George in Amsterdam. Hier maakte ik voor het eerst kennis met haar vrije manier van werken, en ook o.a. het gebruik van toile stoffen in quilts. Het combineren van verschillende stijlen stof in 1 quilt is iets wat je bij veel Australische quiltontwerpsters ziet, denk b.v. aan Margaret, maar ook Susan Smith, Brigitte Giblin, Sue Ross, Sarah Fielke en Kathy Doughty. Een traditionele toile stof combineren met Kaffe Fassett, reproductiestoffen, grafische prints: alles is mogelijk. Dit inzicht heeft mijn creatieve brein een behoorlijke oppepper gegeven. Recent heb ik nog ter inspiratie dan ook het nieuwste boek “Patchways” van Sue Ross aangeschaft, en het 3e boek alweer van Brigitte Giblin in de “Feathering the Nest” serie. Allen zijn uitgaves van Quiltmania.

Na de workshop van Margaret viel er ineens van alles op zijn plek en ontstond het idee voor deze Adam & Steve quilt. Iedereen die toile de jouy stoffen kent, zal weten dat hierop vaak romantische tafereeltjes afgebeeld staan: een herder met zijn geliefde en wat schapen onder de bomen, een verliefd stelletje in een park etc. Ik wilde hier met de stoere mannen een tegenhanger van maken die meer bij mijn levensstijl past 🙂 Dus niet mannetje-vrouwtje, maar 2 stoere kerels in het midden, met daaromheen hun hele boerderij leven afgebeeld. Voor het contrast heb ik ervoor gekozen om als ondergrond deze “La Petite Toile de Jouy” print te gebruiken, en daarop dus alles te appliceren.

En waarom de naam Adam & Steve? Dat is een klein protest naar iets wat ik nog wel eens lees over relaties tussen 2 mannen. Hier wordt nog wel eens van gezegd: “It’s Adam and Eve, not Adam and Steve!” Je zult begrijpen dat ik het hier niet mee eens ben, vandaar deze eigentijdse versie 😉

Qua stoffen is het echt een mengelmoes van stijlen: strepen, Liberty of London stoffen, reproductiestoffen, moderne printjes, gekke plaatjes, uitgeknipte vogels enz. Niet iedereen zal hier van houden, maar ik vind het heerlijk om zo te werken. Het geheel doet mij denken aan een soort collage, of een beetje poezie-album stijl met de uitgeknipte plaatjes.

Ik heb van tevoren geen volledig uitgedacht plan gemaakt, alles ontstaat eigenlijk gaandeweg. Je ziet dat het middenstuk nu bijna klaar/vol is, hierna kan ik verder met de rood-wit gestreepte randen die hier weer omheen komen.

7 Reacties naar “Het verhaal achter de Adam & Steve quilt”

 1. Annemiek Soer 20 augustus 2020 bij 18:25 #

  Hoi Gert, op FB heb ik al een reactie achtergelaten maar net nog even de foto’s op de computer bekeken. Echt zo leuk. Dat geeft me echt een boost om verder te gaan met de quilt die we gestart zijn met de workshop in februari van MSG. Ben bijna klaar met haar miss April, hoop van het weekend en de Antieke ligt al een tijdje in mijn vizier om verder aan te gaan werken. Geniet lekker van je afronding. Ik vind het fantastisch. Hartelijke groet,
  Annemiek

 2. Ria van Kasteel 20 augustus 2020 bij 21:10 #

  Gert wat wordt hij prachtig, en wat een diversiteit aan stoffen in harmonie. Ook het hoefijzer is nu ook mooi versierd. Je werkt prachtig.

  Groetjes Ria😊☀️🌺🐝

 3. Floor 20 augustus 2020 bij 22:45 #

  Doe maar lekker eigenwijs hoor Gert, daar hou ik wel van!
  Waar ik zelf niet van hou is om al die soorten stoffen zo door elkaar te gebruiken, maar gelukkig mag iedereen in quiltland zijn eigen zin doen 🙂
  Jij houdt er van, en daar gaat het toch om?
  Dus geniet van je stoere brandweermannen en al het leuks er omheen.

 4. Yvonne 21 augustus 2020 bij 07:16 #

  Leuk om je motivatie achter deze quilt te lezen. Zo leuk om je creativiteit er op los te laten denk ik.
  Helemaal niet mijn ding, maar dat is juist zo leuk, zo veel mensen zoveel stijlen!
  Het is het plezier dat telt!

 5. miekequilt 21 augustus 2020 bij 11:54 #

  Wat een geweldige quilt wordt het. Ik lees steeds met plezier je blog en geniet van je leuke ideeën.

 6. irving 21 augustus 2020 bij 13:54 #

  Wat een boeiend creatief proces Gert.

 7. Phyllis 23 augustus 2020 bij 08:40 #

  Ik vind het een geweldig project, zo origineel, zulke kekke stoffen(keuzes) en met een gedachte waar ik helemaal achter sta. Het is enig om dit project te volgen, steeds weer iets verrassends. Als je een keer tijd mocht hebben zou ik graag van je leren hoe je die puntenrand maakt, lijkt me een hele handige techniek.
  Nog een fijne zondag toegewenst, het is echt ‘lapjes’weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: