Gelukkig Nieuwjaar!

1 jan

En dan ineens is het 1 januari 2021: de eerste dag van een heel nieuw jaar, hopelijk een jaar vol met hoop, beloftes en mooie vooruitzichten.Over 2020 is denk ik al genoeg gezegd. Voor ieder van ons heeft het jaar niet gebracht wat we op de eerste dag een jaar geleden gehoopt hadden… Het sociale leven kwam begin van het jaar plotsklaps tot stilstand, en binnenblijven werd het “nieuwe normaal”. Persoonlijk heb ik/hebben wij het jaar afgesloten met erg nare privé omstandigheden, dus ik heb gisteravond dan ook (symbolisch) dit rare jaar met een enorme trap de deur uitgeschopt 😉 Ondanks alles, kijk ik toch hoopvol vooruit naar het nieuwe jaar, waarin het afwachten wordt wat de vaccinatie gaat doen voor onze samenleving. Zou het wellicht mogelijk zijn dit jaar om b.v. weer eens een tentoonstelling te bezoeken, of een leuke cursus of workshop te doen? We zullen het zien. Wat dan echter wel een groot voordeel is in deze rare tijden, is dat wij een hobby hebben die we ook thuis in ons eentje uit kunnen voeren. Ik heb dan ook de afgelopen periode tussen alle ups en downs toch niet stil gezeten, tijd om jullie weer eens bij te praten.

Allereerst heb ik een tijdje geleden weer eens een “oudje” opgepakt, de “Upstairs, Downstairs” (Jacobs Ladder) uit het boek van Willyne Hammerstein. Ik had al een tijd de stofjes voor de 2 blokjes rechts onderin klaarliggen, dus die heb ik genaaid en zodoende kon er weer een nieuwe rij aan de quilt gezet worden. Er moeten nog 4 rijen bij komen, eens kijken of ik in de toekomst de moed kan verzamelen om deze ook te maken, of dat ik het bij een vierkante versie houd.

Met Kerst kwam dit borduurwerk weer tevoorschijn, een werk wat ik jaren geleden al eens maakte. Het is een patroon van “Cross N Patch” en is gemaakt met kruissteken, Hardanger techniek en kraaltjes. Het blijft een mooi en sfeervol borduurwerk.

Eens in de zoveel tijd begint deze oude liefde voor het borduren weer te kriebelen. Zo kwam ik op internet een plaatje tegen van borduurwerk van Belle and Boo. Wellicht ken je hen wel: Belle and Boo zijn illustraties van de Engelse Mandy Sutcliffe, en er zijn allerlei artikelen van verkrijgbaar. Belle is het meisje en Boo het konijn. Zo zijn momenteel de stoffen met Belle and Boo heel populair in Nederland, en zelf heb ik al een aantal jaren 2 leuke blikjes in huis hiervan. De borduurpatronen kende ik echter nog niet, dus ik ben gelijk gaan zoeken. Op de site kun je de patronen als .pdf kopen, dus dat heb ik gelijk gedaan, en intussen schiet het al lekker op. Ik moet nog meer sneeuw op de bodem en in de lucht borduren, en Belle moet nog stiksteken krijgen. Erg leuk om weer eens te borduren.

En verder ben ik natuurlijk nog bezig met de Adam and Steve quilt. Ik ben met de derde rood/wit gestreepte rand bezig. Deze is bijna klaar om eraan gezet te worden, ik ben met het laatste bloemenmandje bezig.

En tussendoor maak ik regelmatig een pentagon bloemetje, deze wil ik als een lange slinger op de buitenste rand appliceren. Hier moet ik er echter nog wel een aantal van maken om helemaal rond te komen.Ik “moet” van mijzelf deze top echter eerst afmaken, voordat ik aan een nieuwe mag beginnen. Eens kijken of en hoe lang ik dat volhoud 😉

Ik weet echter al wel welke dat gaat worden, want ik ben al volop stoffen aan het verzamelen hiervoor. Het eerstvolgende project gaat de Earl Grey Zoo quilt worden uit het nieuwste QuiltMania boek van de Australische ontwerpster Brigitte Giblin.

Een quilt met allerlei dieren en bloemen, dus ik ben al druk aan het verzamelen hiervoor. Deze 2 mooie tropische prints vond ik laatst ergens. Geen officiële quiltstof, het is iets dikkere katoen, maar die kan ik prima in de quilt verwerken, daar doe ik niet moeilijk over.

En tussen alle projecten door, heb ik ook nog volop zelfstudie gedaan. Ik heb voor komend jaar namelijk grote plannen 🙂 Er gaat binnenkort een nieuwe naaimachine aangeschaft worden, waarmee ik meer mogelijkheden ga krijgen om quilts machinaal (jaja!) door te quilten. Ik heb mijn keus qua machine al min of meer gemaakt, alleen wil ik de machine eerst een keer kort uitproberen in de winkel. Ik verwacht niet dat daar schokkende dingen uit voortkomen, maar ik vind dat prettiger dan de machine ongezien via internet bestellen. Alleen moet daarvoor eerst de huidige lockdown voorbij zijn. Zodra de machine er is, zal ik vertellen welke het geworden is. Ik heb namelijk al gemerkt dat het kiezen van een machine iets heel persoonlijks is, ieder heeft zijn/haar eigen smaak en voorkeur qua merk en mogelijkheden. Gelukkig heb ik al erg veel voorwerk kunnen doen door allerlei ervaringen op internet op te zoeken, en om te kijken naar mijn eigen wensen, en wat de huidige machines allemaal wel/niet kunnen, dus mijn keus staat al zo goed als vast. Iets wat ik in de toekomst zeker wil gaan proberen, is het machinaal quilten met behulp van rulers/linialen op de machine. Ook hierover is van alles en nog wat te vinden op b.v. YouTube, dus ik heb al menig filmpje weg gekeken de afgelopen weken.

Een heel leerzaam en duidelijk boek hiervoor is het boek “Rulerwork Quilting Idea Book” van Amanda Murphy. Het andere boek, “Walk” van Jacquie Gering, heb ik al langer in huis, en is ook erg leerzaam voor als je met hulp van je boventransport wil leren quilten. Kortom: ik zit boordevol plannen voor het nieuwe jaar! Ik wens jullie dan ook allemaal een heel mooi, creatief, gezond en veilig 2021 toe, en laten we hopen dat we elkaar snel weer in levende lijve mogen/kunnen zien.

8 Reacties naar “Gelukkig Nieuwjaar!”

 1. Annelies van den Bergh 1 januari 2021 bij 16:57 #

  Ik wens je een heel gelukkig en gezond 2021 !!

 2. Floor 1 januari 2021 bij 19:34 #

  Je vrolijke Jacobsladder quilt vind ik erg leuk zo vierkant. Misschien leuk om op tafel te leggen als hij af is?
  Netjes je quilt afmaken voordat je aan iets nieuws mag beginnen…. ja dat is heel moeilijk weet ik uit ervaring.
  Mooie borduurwerkjes ben je aan het maken, ook weer eens leuk om te doen ter afwisseling.
  Vind het heel spannend hoor, een heuse quiltmachine. Eerdaags kunnen we zeker langskomen voor het doorquilten van onze tops? 🙂
  Wens jullie een gelukkig, creatief en gezond 2021 toe.
  Lieve groetjes,
  Floor

 3. quiltingmieke 2 januari 2021 bij 07:55 #

  piep

  Ook voor jullie een heel gezond , weer normaler jaar met veel quiltplezier op jouw nieuwe machine. knuf

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 4. Annemiek 2 januari 2021 bij 09:16 #

  Hoi Gert een creatief en gezond jaar gewenst. Zo te lezen bruist en bubbelt het alweer volop met nieuwe plannen. Dat je ze maar mag verwezenlijken. Vol spanning volg ik je vorderingen van je Steve en Adam quilt. Veel plezier met het maken. groetjes

 5. Tilly 2 januari 2021 bij 10:33 #

  Wens je een goed, fijn en creatief jaar toe. Je zit weer helemaal vol met plannen, leuk, ben benieuwd wat je allemaal weer gaat maken.
  Groetjes Tilly

 6. Hein 2 januari 2021 bij 12:52 #

  Ja, laten we 2020 met de droevige gebeurtenissen achter ons laten en vooruitkijken naar de toekomst. Je hebt ook weer stoere plannen! (Maar toch hebben we jullie wel gemist met oud & nieuw…)
  Dat kerst-borduurwerk: zijn die zwarte vierkantjes met garen geborduurd? Want het lijkt net kantwerk, en vind ik heel creatief gedaan zo.

 7. Ronel 7 januari 2021 bij 18:08 #

  Hoi Gert! Wat ben je goed bezig. Ik ben weer geïnspireerd door al je projekten. Leuk. De pentagonbloemetjies heel erg leuk.
  Groetjes

 8. Silvia 12 maart 2021 bij 12:00 #

  Prima tip van de workshop van Marlies Mansveld, dank je wel Gert! De gratis workshop is al nuttig en inspirerend, heb mij ook ingeschreven voor de betaalde cursus. Ben een trouwe volger van jouw blog, altijd weer leuk om die te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: