Nieuws; Adam and Steve; vorderingen cursus; nieuw garen en Q-Snap

17 apr

De tijd vliegt in deze rare periode… Veel van de dingen die we zo graag doen kunnen momenteel niet, dus er gebeurt weinig spannends, en tegelijkertijd vliegt de tijd toch ook voorbij zonder dat je er erg in hebt. Half april is het alweer, tijd om weer eens “bij te praten”.

Laat ik maar gelijk beginnen met een nieuwtje wat wellicht voor velen als een verrassing komt. Zoals je wellicht weet, werk ik iedere zaterdag met veel plezier bij Patchworkwinkel Carol Cox in Utrecht. Dit doe ik alweer ruim 10 jaar. Na deze 10 jaar merkte ik echter aan mijzelf dat mijn behoeftes aan het veranderen zijn, en ik verlang al een tijd naar een “normaal” weekend van 2 dagen. Ik ben weliswaar iedere woensdag vrij van mijn andere werk, alleen gaat deze dag vaak op aan diverse huishoudelijke dingen, boodschappen doen, afspraken etc. Effectief blijft dan alleen de zondag over als vrije weekenddag, en dat begint mij de laatste tijd meer op te breken dan voorheen. Kort gezegd: ik kom eigenlijk tijd tekort om de dingen te doen die ik zou willen doen, en de zondagen zijn net niet voldoende om weer lekker op te laden voor een nieuwe werkweek. Vandaar dat ik, echt wel met pijn in het hart, heb besloten om te gaan stoppen met het werken in de winkel. Het werk is super leuk om te doen (echt, ik kan het iedere quilter aanraden: ga werken in een quiltwinkel 🙂 ) Ik ga de winkel, het omgeven zijn door stoffen, mijn ontzettend lieve collega’s, alle klanten enz. zeker weten erg missen, maar ik kijk ook enorm uit naar meer vrijheid. Tot eind mei werk ik nog, vanaf juni ga ik samen met mijn lief genieten van 2 dagen weekend. Mocht er in de toekomst nog eens een beurs of tentoonstelling zijn waar de winkel aanwezig is en er is hulp nodig, dan spring ik wellicht nog eens bij. Alleen in de winkel zal ik niet meer aanwezig zijn op zaterdagen.

Maar niet getreurd, ik verdwijn zeker niet uit de quiltwereld: we komen elkaar in de toekomst vast weer tegen op een tentoonstelling, beurs, regiodag, lezing, workshop of waar dan ook.

Voordeel van 2 dagen weekend is wellicht ook dat ik meer tijd krijg om te patchen en quilten. Want dat gaat natuurlijk gewoon door. Waar ben ik momenteel mee bezig?

Nou, het werk aan de top van mijn Adam and Steve quilt begint nu echt goed op te schieten. De rood-witte randen zitten er allemaal omheen, en ik ben bezig met de laatste randen maken.

Dit wordt een rand van dezelfde toile de Jouy stof die in het midden zit, met daarop pentagon bloemen, gemaakt van alle stoffen die in de rest van de quilt gebruikt zijn.

De eerste rand zit er aan, en voor de andere 3 randen ben ik nu volop bloemen aan het naaien. Veel werk, maar het gaat mooi worden!

Naast het handwerk, staat de laatste tijd ook regelmatig de naaimachine op tafel. Zoals ik al schreef in de vorige posting, ben ik momenteel met de online cursus “Quilten uit de vrije hand” van Marlies Mansveld bezig. En dit is toch leuk om te doen! Ik had niet gedacht dat ik dit in de vingers zou hebben/krijgen, en ook nog zo leuk zou vinden.Iedere maand krijg je 2 oefeningen om te maken, en intussen heb ik maand 2 klaar.

De oefeningen voor maand 3 heb ik al ontvangen. Het tekenen op papier heb ik al geoefend, morgen hoop ik de machine op tafel te zetten “voor het echie”.

Naast de cursusopdrachten, ben ik ook gestart met het machinaal quilten van mijn “Stitch Happens” quilt, je weet wel, die gekleurde naaimachine. Dit wordt echt een oefenquilt, ik heb nog geen duidelijk plan hoe ik de hele quilt ga quilten, maar voor nu zijn het vooral oefeningen om het machinaal quilten onder de knie te krijgen.

Eén van de patronen die ik in ieder geval verwacht te gebruiken voor de witte achtergrond, is dit “woodgrain” motief. En redelijk makkelijk aan te leren motief, met een heel leuk houteffect. (dit is trouwens gequilt op een oefenlap)

Voor deze quilt werk ik trouwens met een, voor Nederland, betrekkelijk nieuw merk garen. Op internet was ik de naam Glide al regelmatig tegengekomen bij Amerikaanse quilters, en sinds kort is het verkrijgbaar bij Quilterspalet in Monster.

Ik zocht bij hen 10 mooie kleuren uit die ik in deze quilt wil verwerken, en tot nu toe ben ik erg tevreden hierover. Het is polyester garen met een mooie glans, en het werkt op mijn machine erg fijn voor het freemotion quilten. Alleen de kleurtjes zijn al heerlijk om naar te kijken 😉

En dan nog een aankoop die ik laatst deed. Het sandwichen en rijgen van een quilt is een klusje wat ik nog wel eens voor mij uitschuif, omdat ik de ideale manier nog steeds niet gevonden heb. Ik heb al veel manieren geprobeerd: op de knieën op de grond, met latten op tafel (werkt prima, alleen grote quilts passen niet op onze tafel), met een groep rijgen, machinaal laten rijgen. Het lukt allemaal wel, maar een genot is het nog steeds niet.Ik heb dan ook al regelmatig op beurzen verlekkerd staan kijken bij een Q-Snap frame.

Hierop kun je je 3 lagen vanuit het midden spannen in het raam en het stuk in het raam dan rijgen (of spelden, of schieten met van die plastic tags) En laatst zag ik dat er een frame tweedehands te koop aangeboden werd voor een leuke prijs. Dus: afspraak gemaakt, hup in de auto, en even later had ik het frame in huis. Ik heb mijn Stitch Happens quilt hierop geregen, en dit beviel erg goed. Dit is weliswaar een kleine quilt, maar ook grote quilts schijnen hier prima op te kunnen. Het frame heeft een prettige hoogte, ik kan er op een eetkamerstoel voor zitten, en het rijgen hierop gaat prima. Ik heb 1 hand boven en 1 hand onder, en zo pak ik de naald en draad steeds over. Kortom: een prima aankoop en uitbreiding van mijn mogelijkheden. Worden al die losliggende tops wellicht toch ooit nog eens echte quilts… 🙂

4 Reacties naar “Nieuws; Adam and Steve; vorderingen cursus; nieuw garen en Q-Snap”

 1. Ria van Kasteel 17 april 2021 bij 21:51 #

  Zo Gert, dat was een lange post, jammer dat je de winkel op moet geven maar een goede beslissing denk ik. Meer tijd voor elkaar en om te quilten,ik snap ook niet hoe ik zoveel heb kunnen maken in de tijd dat ik werkte. Je hebt ook weer geweldige blokken gemaakt op de machine. Ik loop een beetje achter vanwege een blesure (overbelasting) aan mijn rechter arm. Maar vandaag heb ik de 2e les weer hervat en morgen achter de machine. Je werkstukken schieten lekker op. Groetjes en geniet van de tijd.🥰☀️🌷🐝🍀

 2. Yvonne 18 april 2021 bij 19:04 #

  Je Adam en Steve wordt super leuk en wat knap je machinale vorderingen. Kan me het dilemma goed voorstellen, stoppen met iets dat je graag doet valt niet mee, maar naarmate we wat ouder worden moeten we ook wat meer aan onszelf denken en hebben we nu eenmaal wat meer tijd nodig om het batterijtje weer op te laden.

 3. Floor 18 april 2021 bij 19:35 #

  Wat kan je schitterend op de naaimachine quilten Gert. Die oefenblokken zijn zo mooi, echt niet te geloven dat je dat zo mooi kunt. Kan op de machine nog niet eens een recht lijntje stikken 😦
  Wat je gekocht hebt voor het doorrijgen van je quilt ziet er wel handig uit voor kleine quiltjes, maar met een echte grote lijkt het me helemaal niet handig.
  Zelf doe ik het op de grote tafel in mijn quiltkamer, maar soms moet dat in twee gedeeltes als de quilt te groot is.
  Ja, en dan het trieste nieuws…. je gaat weg bij Maria. Je bent er op zaterdag niet meer als de bee weer begint. Niet leuk hoor…
  Maar voor jullie natuurlijk wel, kan me goed voorstellen dat je het heerlijk vindt om een heel weekend samen te hebben. Dus ga er maar van genieten, het is je gegund.
  Lieve groetjes en niet meer tot ziens,
  Floor

 4. miekequilt 22 april 2021 bij 09:49 #

  Wat wordt de Adam en Steve quilt prachtig!! Je maakt iets heel bijzonders en wat hoop ik hem ooit in het echt te zien.
  Het machinaal quilten gaat ook goed. Fijn dat je straks meer tijd krijgt voor jezelf, partner en quilten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: