Vorderingen Earl Grey Zoo Quilt; hexagons naaien

29 aug

Eén van de weinige positieve dingen aan de afgelopen corona periode is dat ik op quiltgebied best lekker door heb kunnen werken. Hoewel ik alle leuke uitjes, tentoonstellingen, bee’s, workshops, beurzen en winkels best wel mis intussen, had ik daardoor wel veel tijd om thuis te besteden aan mijn quilts. En dat heeft dus als resultaat dat ik intussen al weer een top van een quilt klaar heb, namelijk de Earl Grey Zoo Quilt van Brigitte Giblin. Ik liet in mijn vorige posting al een deel van het middenstuk zien, maar intussen zit de hele top in elkaar.

Het middenstuk met de dierenprints wordt op losse banen stof geappliceerd om zo de buitenste rand te maken. Van tevoren zag ik wel een beetje tegen deze stap op, maar uiteindelijk viel het reuze mee en was het best een leuk klusje om te doen. De naadtoeslag van de blokken moet hiervoor omgeslagen worden naar de achterkant om het geheel zo op de stof te kunnen rijgen en vervolgens te appliceren. Ik gebruikte daarvoor dit handige wieltje om langs een liniaal over de getekende lijn te rollen, en daardoor krulde de naadtoeslag al vanzelf wat naar binnen toe.

Even tijdelijk vastzetten met wat rijggaren en voor ik het wist waren alle naadtoeslagen weggewerkt.

Om de vaart er goed in te houden, ben ik met deze quilt gelijk doorgegaan met de volgende stap: het rijgen van de 3 lagen, en intussen ben ik ook al aan het quilten. Als vulling heb ik een 80/20 katoen/polyester gebruikt, en aan de achterkant zit de dubbelbrede print “Sketchyer” van Tula Pink. Aangezien daar ook dieren op staan vond ik die wel erg geschikt hiervoor.

En dan het volgende spannende deel: het quiltgaren wat ik gebruik is knalroze, en straks als afwerking komt er geen normale bies omheen, maar dit knalroze bolletjesband. Hoe leuk is dat!?

Het quiltgaren is #8 WonderFil Perle Cotton (nr. 338) en dit is dus dikker garen voor o.a. big stitch quilten (ook wel: stab stitching genoemd), wat ik dan ook doe bij deze quilt. Ik span de quilt strak in mijn frame en maak dan steek voor steek: met 1 hand boven en 1 hand onder kan ik zo lekker doorwerken.

De rechte lijnen quilt ik langs tape, wat ik meerdere keren kan verplaatsen. Ieder blok quilt ik zo op 1/4 inch vanaf de kant. Verder volg ik in ieder blok iets uit de afbeelding, zoals b.v. de nerven in een blad, een tak, de omtrek van een dier etc. Het roze garen heb ik bewust uitgezocht bij het roze bolletjesband wat straks aan de rand komt, om zo het geheel weer een beetje bij elkaar te brengen. Ik ben erg benieuwd hoe het bolletjesband aan de buitenrand er uit gaat zien, maar dat duurt nog wel even voor ik daar aan toe ben…De foto van de hele top doet trouwens niet veel goeds voor de kleuren van de quilt, in werkelijkheid zijn die helderder. De foto is met lamplicht in de woonkamer gemaakt, op de detailfoto’s komen de kleuren beter over.

Het quilten en afmaken van deze quilt heeft nu dus alle aandacht, maar ik kan echter niet altijd hieraan werken. Daarom vind ik het wel fijn om hiernaast ook een “makkelijk werkje” te hebben, wat ik tussendoor zo even op kan pakken. Daarom ben ik momenteel volop hexagons aan het bekleden. Moet je je voorstellen: ik, die in het verleden altijd zei niet van hexagons naaien te houden, maak nu de ene na de andere quilt waarin hexagons of pentagons verwerkt zijn 🙂 De hexagons die ik nu maak, zijn voor een volgende quilt, maar ik houd nog even geheim welke dit is. Zodra mijn Earl Grey Zoo Quilt klaar is, zal ik dit laten weten. Het omkleden van deze hexagons is slechts een voorbereidende fase, zodra het aan elkaar naaien begint, ben ik pas echt begonnen met een nieuw project 😉

Waar ik voor het maken van deze hexagons wel heel erg blij mee ben is deze handige pons van Fiskars. Met deze pons (dit is de 1 inch versie) pons ik uit iets dikker papier zelf mijn papieren hexagons. Met een snijmachine snij ik wat vellen dikker A4 papier in stroken, en vervolgens met deze pons haal ik daar de hexagons uit. Binnen een mum van tijd heb je zo weer een stapel hexjes en kan ik weer verder.

10 Reacties naar “Vorderingen Earl Grey Zoo Quilt; hexagons naaien”

 1. Janny 29 augustus 2021 bij 13:56 #

  Prachtige quilt.
  Ben benieuwd naar je nieuwe hexagonquilt.

 2. Ria van Kasteel 29 augustus 2021 bij 14:06 #

  Geweldig Gert, en dat heerlijke bandje dat wordt een knaller🌻🌺☀️🐝

 3. Giovanna 29 augustus 2021 bij 14:41 #

  Wordt prachtig ook mooi met dat rose garen. ik werk daar ook graag mee. En hexjes ook altijd leuk veel succes ermee.

 4. Gerard Quak 29 augustus 2021 bij 17:22 #

  Het ziet er heel prachtig uit. Het is en blijft een Spannend gebeuren om met roze bolletjesband de zijkanten te voorzien!

 5. quiltingmieke 29 augustus 2021 bij 18:06 #

  piep

  Wauw wat wordt de zoo-quilt prachtig! benieuwd naar de rand

  knuf

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 6. Floor 29 augustus 2021 bij 19:36 #

  Goed idee om de naden met liniaal en dat handige apparaatje te lijf te gaan zodat ze al een beetje naar binnen vallen. Net zoals dat ponsapparaat, ook al zo handig.
  Het is een fleurig en “wild” geheel geworden je quilt. Je zou er bang van worden al die wilde dieren 🙂
  Ik heb dat ook eens geprobeerd zo met die naald van boven naar beneden en terug, maar dat terug lukte niet, je ziet dan immers niet waar je de naald steekt en ik kwam dan steeds fout weer naar boven.
  Staat leuk dat dikkere garen met grotere steken.
  Die bolletjesrand vind ik wel heel spannend hoor, ben benieuwd doe dat uitpakt.

 7. Sylvia 30 augustus 2021 bij 08:54 #

  Prachtig zeg, die dierenquilt! Love it….

 8. A. Bouwman 30 augustus 2021 bij 09:32 #

  Wat is dat toch een leuk patroon en wat is jouw versie mooi geworden.

 9. Tineke van Gelder 5 september 2021 bij 11:04 #

  Schitterend!

  Outlook voor Android downloaden
  ________________________________

 10. Lies Brouns 9 september 2021 bij 11:33 #

  Wat een vrolijke kleurige quilt is dat. ik zie dat je prachtig regelmatige quiltsteekjes maakt. Mijn complimenten!
  Lies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: