Peacock Stitching Chair

Startdatum: 28 februari 2007

Einddatum: 18 maart 2007

Ontwerper: The Cat’s Whiskers Design Studio

Peacock_Stitching_Chair

Tijdens de Nashville Needlework Market in februari 2007 presenteerde The Cat’s Whiskers hun zeven nieuwste ontwerpen, waaronder deze geweldig leuke stoel. Toen ik een aantal maanden voor deze beurs een plaatje van deze stoel zag, was ik eigenlijk gelijk verkocht. Ik heb daarop meteen dit pakket besteld en toen de beurs eenmaal voorbij was, werden de pakketten verzonden en kon ik aan de slag.

Het pakket bestaat uit een uitgebreide handleiding met hierin de te borduren patronen, voorbeelden om uit te snijden/knippen voor de losse stoelonderdelen en 4 losse stoelpootjes met bevestigingsclips. Zelf moet je aanschaffen: de borduurstof, het garen en lint, fiberfill, poppen/kussenvulling, karton, doorzichtig naaigaren en textiellijm. Verder zijn een priem en een hamer handig om bij de hand te hebben. Ik heb ervoor gekozen om de voorgeschreven stof en garen te gebruiken, welke ik gelijk met het pakket kon bestellen. De stof is “pearl grey” 32 count Belfast linnen en het garen is zijde van Dinky Dyes. Het lint heb ik bij een fourniturenwinkel in Utrecht gekocht. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om andere stof en garen te gebruiken.

PeacockStitchingChair_2

Allereerst heb ik alle losse onderdelen geborduurd, wat op zich prima te doen is. Er zijn geen grote stukken die je moet borduren, maar veel letters en cijfers. Er is in het ontwerp ook ruimte voor je eigen persoonlijke invulling. Zo is de onderkant van de stoel vrij gelaten voor je eigen tekst of naam en op het kussentje en de schaarhouder kun je je eigen initialen en een jaartal plaatsen. Verder kun je op de rugleuning je eigen initialen in een afwijkende kleur borduren (in mijn geval de G, V en R)

PeacockStitchingChair_3

Nadat alle onderdelen geborduurd waren, begon het grote feest: het in elkaar zetten van de stoel. Hiervoor moet je eerst de losse onderdelen overtrekken op karton en deze uitsnijden/knippen. De zitdelen worden beplakt met fiberfill om ervoor te zorgen dat deze opbollen zodra de borduurstof erover gespannen is. De lade en de ruimte waarin deze geschoven kan worden moet je in elkaar lijmen en beplakken met gekleurd papier (word in het pakket mee geleverd). Hierna worden op de losse onderdelen de geborduurde stukken stof gespannen (dichtnaaien aan de achterkant). De armleuningen waren nog behoorlijk lastig om in elkaar te naaien: de bovenkant hiervan bestaat uit een geborduurd deel, maar de zijkanten bestaan uit losse stukjes stof. Deze moeten aan elkaar genaaid worden, maar dan zo dat deze leuningen bol komen te staan. Vervolgens moet je deze opvullen met poppenvulling en dichtnaaien. Ik vond het nog best lastig, maar met wat moeite is het gelukt. Na het bekleden van de onderdelen, volgt het in elkaar zetten. Allereerst de zitting en de leuningen, waarvan de onderdelen rond de doos, waarin de lade geschoven word, geplakt worden. Deze doos is intussen voorzien van de stoelpootjes. Dit had echter ook nogal wat voeten in aarde: de eerste (je moet hiervoor een hamer gebruiken om ze goed vast te zetten) had ik verkeerd om bevestigd… En deze zat zo vast, dat ik echt grof geweld moest gebruiken om deze weer los te krijgen. En een andere poot spleet toen ik deze wilde bevestigen, dus die moest ik eerst weer lijmen en toen weer aanbrengen…

PeacockStitchingChair_4

De rugleuning bestaat uit een voor- en achterkant, welke aan elkaar genaaid worden met het doorzichtige naaigaren. Best een secuur werkje, maar het wordt wel mooi! Vervolgens moet je van een drietal strengen borduurgaren een koord vlechten met de lengte van de omtrek van de rugleuning. Dit koord bevestig je vervolgens op de naad van de rugleuning, zodat deze mooi weggewerkt is. De rugleuning lijm je hierna ook vast aan de zitting, waarna de lade in de daarvoor bestemde ruimte geschoven kan worden. Deze lade is trouwens voorzien van een kwastje welke je ook zelf moet maken van de borduurzijde.

PeacockStitchingChair_5

Nu zit de hele stoel in elkaar en moeten alleen de losse onderdelen nog maar gemaakt worden. Allereerst het kussentje: beide helften borduren, vervolgens rondom bijna helemaal dichtnaaien met het gekleurde garen, vulling er in stoppen, stukje lint vastnaaien en het laatste stukje van het kussen dichtnaaien. Dit kussentje kun je bevestigen aan een schaartje, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon los op de stoel leggen. En tot slot de houder voor het schaartje. Ook dit is niet zo moeilijk: 1 helft borduren, de andere helft bestaat uit onbewerkte stof, met de buitenkanten op elkaar leggen en vastnaaien, binnenstebuiten keren en de bovenkant aan de zijkant voorzien van 2 lusjes. Vervolgens naai je op de achterkant van de stoel op 2 plekken het lint vast, zodat je hiermee de schaarhouder op de achterkant vast kunt zetten. Schaar erin en klaar!

PeacockStitchingChair_1

Al met al was het nog een behoorlijk werk om deze stoel te maken. En dit zit niet zo zeer in het borduren, maar in het monteren van de stoel. Het eindresultaat is niet zo strak geworden als het voorbeeld (bij mij zitten iets grotere naden tussen sommige onderdelen), maar dit zie je alleen als je er met de neus bovenop zit. Ik ben toch heel erg blij met het resultaat en vond vooral het feit dat je iets anders met borduurwerk kunt doen erg leuk. Ik ben benieuwd of The Cat’s Whiskers nog meer van dit soort afwijkende borduurwerken uit gaat brengen in de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: