Sunbonnet Sue’s Wereldreis

Titel: Sunbonnet Sue’s Wereldreis

Ontwerp: eigen ontwerp

Einddatum: 3 februari 2013

Afmeting: 95×95 centimeter, volledig handgemaakt

foto 2

In augustus 2011 zijn een aantal leden van de Houtsense bee “Q-Wine Bee” naar het Festival of Quilts in Birmingham geweest. Tijdens deze beurs vonden zij een aantal mooie blauw-witte stoffen uit verschillende landen en bij hen ontstond het plan om hiermee een project te starten op onze bee. Op de eerstvolgende bee avond werd het idee voorgesteld en iedereen was hiervoor te vinden. In onderling overleg besloten we om het thema “Multi-Culti Quilt” te noemen. De voorwaarden waren dat iedereen mocht maken wat hij/zij wilde, zolang er maar met uitsluitend blauw-witte stof gewerkt werd, het liefst stoffen uit zoveel mogelijk verschillende landen en natuurlijk met de in Birmingham gekochte stoffen als basis.

Na een tijdje denken en broeden op het thema, ontstond bij mij het plan om iets met Sunbonnet Sue en met klosjes te maken. Voor het maken van deze klosjes had ik al een handige stempelset gekocht, zodat ik niet elk onderdeel met de hand hoefde te tekenen op de stof. Ik besloot om Sunbonnet Sue 9x te appliceren, waarbij zij elke keer een jurk aanheeft gemaakt van stof uit een ander land.

Dit zijn de landen die ik hiervoor gekozen heb (van links naar rechts, van boven naar beneden) *klik op de foto om deze te vergroten*foto 41 Zuid-Afrika (Shwe-Shwe stof)

2 Frankrijk (Provencaalse stof)

3 Japan

4 Nederland (sits van Den Haan en Wagenmakers)

5 Hawaii/USA

6 Hongarije (Hongaarse blauwdruk stof)

7 Duitsland (Westfalen Stof)

8 Indonesië (batik)

9 China

Gaandeweg het proces, bedacht ik dat ik rondom een rand wilde maken met slingerende bloemenapplicaties. Ik had bedacht om een witte rand rondom te maken, en dan de applicaties helemaal rondom. Dat laatste idee liet ik al snel vallen, omdat mij dat te druk leek, en ik koos voor de linkerboven- en rechteronderhoek. Toen ik de witte stroken stof gesneden had voor de randen en deze rondom de quilt legde om te kijken hoe dat er uitzag, vond ik het eigenlijk wat saai worden… Dus: idee geschrapt en nadenken wat ik dan zou doen…

Ik bedacht dat het wel leuk zou zijn om het contrast blauw-wit aan te houden en een deel van de rand wit en het andere deel blauw te maken. En dan de applicaties net tegengesteld, dus blauw op het witte deel, en wit op het blauwe deel:foto 1Ik ben erg tevreden hoe dit er uiteindelijk uit is gaan zien en ben blij dat ik hiervoor gekozen heb. Het geeft wat meer “spanning” aan de quilt, maakt het net wat interessanter in mijn ogen.

Toen de top gereed was, kon het sandwichen en daarna het quilten gedaan worden. Voor de achterkant kocht ik in Staphorst deze wit met blauwe kersen stof en als tussenvulling gebruikte ik polyester Vlieseline:foto 3Rondom de Sunbonnet Sue figuurtjes had ik bedacht om te rasteren: een quilttechniek die ik altijd erg mooi vind om te zien. Alleen leek het mij na verloop van tijd ook weer saai worden om alles te rasteren, dus: een aantal rasteren, en de 4 hoekblokken met ronde vormen quilten. Deze beide methodes heb ik ook in de randen doorgezet: de witte rand is met ronde bogen gequilt, en de blauwe rand is gerasterd.

Na het quilten kon de afwerkbies er omheen. Ook hier weer het contrast: blauwe bies aan de witte rand, en witte bies aan de blauwe rand. Een ophangtunnel er aan gemaakt, een label, een rondje in de wasmachine en droger voor het verwijderen van de laatste restjes blauwe verdwijnstift en klaar!

4 Reacties naar “Sunbonnet Sue’s Wereldreis”

 1. Balsemien 6 februari 2013 bij 23:55 #

  Mooi Gert, wat ben je toch een knapperd! Je maakt alle vormen, rond of niet, het doorpitten pak je ook zo op… Super!

 2. Lies 14 februari 2013 bij 19:51 #

  Wat leuk dat je een beschrijving geeft van het denkproces achter deze quilt. Zo ga je nog bewuster naar de quilt kijken. Mooie quilt!

 3. anniejo 16 februari 2013 bij 23:32 #

  Annie
  Na het borduren ben je ook heel goed bezig met quilten
  het is een mooie quilt geworden
  Ik zelf borduur en quilt ook
  heb eens een patroon van een poes gekregen

 4. Anna 20 augustus 2013 bij 11:02 #

  Geweldig mooie quilt, knap hoe je het werk doorpit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: