Vraag over sterren en Amish quilts

21 sep

Op mijn vorige posting waarin ik de eerste sterren liet zien kwamen 2 vragen binnen, die ik hier even zal beantwoorden. Lida vroeg zich af of ik de sterren met kartonnetjes maak, maar dat doe ik niet, ik werk op de Amerikaanse manier, dus de stukjes stof met een malletje aftekenen en met de hand aan elkaar zetten. En Daniëlle vroeg zich af of ik de quilt net zo groot zal maken als in de QuiltMania staat, en dat klopt inderdaad: het streven is een quilt te maken van 140 x 140 cm.

Ik heb gisteravond ook alvast 2 van de andere blokken geprobeerd die er in gaan komen, alle “vormen” die er uiteindelijk in komen zie je hier:Van de sterren maak ik er dan 184. Rechts bovenaan zie je een blok, die 9x in de quilt terugkomt. De hexagon in het midden komt 45x voor (natuurlijk in diverse prints), en het blok links onderin komt 9x voor. Grappig dat het blok links onderin met hetzelfde malletje gemaakt is als de sterren, maar er zo weer heel anders uitziet. Juist deze paar afwijkende blokken maken dat het een quilt is waar je naar blijft kijken, op zoek naar de andere blokken. En door op verschillende plaatsen af en toe een opvallende kleur te gebruiken (zoals het geel en het blauw), blijft het ook interessant om te bekijken. Tenminste: dat is het plan 🙂

Afgelopen week keek ik de eerste aflevering van de Amerikaanse serie Breaking Amish. Ik heb geen idee of dit ooit in Nederland uitgezonden gaat worden, ik vond de aflevering op internet. In de serie besluiten een aantal Amish en Mennonieten jongeren om eens buiten hun wereld te gaan kijken, en we zien wat dit o.a. voor gevolgen heeft voor hen en hun leven binnen de gemeenschap. Hun plan om naar New York af te reizen wordt hen niet in dank afgenomen… Ik weet niet of het vervolg van de serie interessant blijft, het kan ook net de verkeerde kant opgaan, en iets teveel “kijk die jongeren eens gek doen in New York” worden, maar ik zal eens op zoek gaan naar de tweede aflevering.

Tijdens het kijken viel mijn quiltersoog natuurlijk wel meteen op 2 quilts die op de achtergrond voorbij kwamen. Waar anders dan bij de Amish kom je quilts tegen in huis?EDIT: na onderstaande reactie van Floor viel mij inderdaad op dat dit voor Amish wel erg kleurige en bedrukte stoffen zijn. De bovenste foto is van een Amish vrouw die al even buiten haar gemeenschap leeft, en nu haar koffer pakt om haar ouders te vertellen dat ze naar New York gaat. De onderste vrouw is een Mennoniet. Mennonieten hebben iets “lossere” leefregels dan de Amish, misschien dat dat verklaard waarom de quilt zo kleurig is?

17 Reacties to “Vraag over sterren en Amish quilts”

 1. Renske 21 september 2012 bij 18:56 #

  Is dat niet een programma die ook al eens op discovery of history cannel geweest? Ik heb namelijk zo soort programma al eens op tv gezien. Ik vind het trouwens wel apart, maar als ze er voor kiezen om toch echt Amish, enz te blijven dan hebben ze er wel bewust voor gekozen.
  Je sterren zien er mooi uit en dat ene blokje rechtsboven ook. Succes ermee en fijne avond. Groetjes, Renske

 2. Daniëlle 21 september 2012 bij 19:27 #

  Bedankt voor het antwoord Gert! Dat plan gaat helemaal lukken denk ik zo! Heel veel plezier met het maken van deze quilt! Nog nooit van deze serie gehoord. Het programma waar Renske het over heeft, er gaat wel een belletje rinkelen, maar dat is al weer een paar jaar geleden dacht ik. De Rummesprung periode zal er niet makkelijker op worden met alle moderne techniek die de jonge Amish tegenkomen.

 3. Floor 21 september 2012 bij 19:33 #

  Die quilts zijn eigenlijk wel anders dan die wij kennen uit de boeken, maar misschien maken ze tegenwoordig wel heel andere quilts. Niet meer alleen met effen stoffen.
  Vraag me wel af of in zo’n serie niet gewoon gewerkt wordt met acteurs.
  Op t.v. is toch immers vrijwel niets meer echt?
  Groetjes,
  Floor

 4. Lida 21 september 2012 bij 19:35 #

  Ook van mij een bedankje voor je antwoord, ik heb nog niet op deze manier gewerkt dus ben heel benieuwd naar jouw resultaat! Hij wordt echt prachtig en zo speels met die verschillende blokken en kleurtjes! En wat betreft een gebruikersquilt, die moet je echt gaan maken, bij Carol hebben ze toch die heerlijke flanellen stofjes waar DP zijn quilt van is gemaakt, dus daar heb jij toch eerste keus! En geloof me er is echt niets heerlijkers dan eronder weg te kruipen als je moe of zielig bent! Geniet van je steekjes en een heel fijn weekend,
  Lida

 5. Inge Slaats 21 september 2012 bij 20:06 #

  Dat nou uitgerekend deze leuke sterrenquilt in het blad staat dat ik jou gaf en dat me dat niet eens is opgevallen. Hoe suffig kan je zijn LOL
  Ik vind het erg mooi worden. Ga maar lekker door op de ingeslagen weg, het wordt fantastisch.

  Fijn weekend,
  Inge

 6. Evelyne 21 september 2012 bij 21:15 #

  Mooie blokken en inderdaad grappig dat voor de onderste blok hetzelfde malletje wordt gebruikt als de sterren. Dat zou je zo niet zeggen. Ik vind het er al mooi uitzien, ga zo door en het wordt zeker een fantastische quilt.

  Fijn weekend, Evelyne

 7. Erica 21 september 2012 bij 21:47 #

  Het begin ziet er al veelbelovend uit Gert, ik wens je veel succes met het maken van deze quilt!

 8. Josee 21 september 2012 bij 22:29 #

  Dat ziet er weer mooi uit Gert. Hoe is het toch mogelijk dat dezelfde mallen een heel ander blok geven met zoveel diepte er in.
  Succes.

 9. Carin 22 september 2012 bij 00:29 #

  De Amish quilts worden nog steeds over het algemeen met effen stoffen gemaakt, maar ze maken er ook veel in opdracht voor de gewone mens die dan wel met bedrukte stofjes gemaakt worden. Tenminste dit blijkt uit de vele sites die ik bezoek over Amish quilts.
  Die serie … daar is inmiddels al flink ophef over:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2206755/Breaking-Amish-Is-TLC-fake.html

  Leuke sterren heb je trouwens weer gemaakt !!

 10. Anita 22 september 2012 bij 10:02 #

  Wat ben je al lekker op dreef. Het wordt een mooi geheel. Maar ik ben niet anders van je gewend.

 11. Gerard Quak 22 september 2012 bij 14:44 #

  De afwisseling van jouw sterrenlicht quilt wordt erg mooi. Alles valt of staat met de keuze van de stof en natuurlijk de kleuren.
  Ik kende ook alleen de effen stoffen van de Amish quilts, maar kocht vorig jaar een quillo gemaakt door een Amish, die ook geprinte kleuren heeft. Wel heel mooi passend.

 12. Gerard Quak 22 september 2012 bij 14:49 #

  Hahaha, ben ik een weekje naar Engeland en dan heb je ineens 3 nieuwe blogs.
  Mooi die sterrenlicht quilt. Goede quilts verjaren niet en blijven interessant, ook om te maken.
  Ik kende tot vorig jaar ook alleen de Amish quilts in effen kleuren. Prachtig van eenvoud! Tot wij een Amish-quillo kochten met effen en geprinte stof. Het past wel prachtig bij elkaar.

 13. Gerard Quak 22 september 2012 bij 15:06 #

  ZO kijk ik dagelijks naar je blog en zie steeds dezelfde titel, tot ik even een weekje naar Engeland ben geweest en dan merk ik dat je in die week wel drie blogs hebt gemaakt!
  Prachtig zo’n sterrenquilt. Alles valt en staat natuurlijk met de kleur- en stofkeuze, maar de vormen zijn ook leuk gevarieerd. Een prachtige en spannende quilt zal dat worden.

 14. Yvonne 22 september 2012 bij 19:28 #

  Hoi Gert,
  Amish jongeren gaan voor ze volwassen worden door “Rumspringa” een tijd waarin ze mogen onderzoeken hoe het leven buiten de Amish gemeenschap is. Ze kunnen zich dan kleden in normale burgerkleding, feesten, uitgaan e.d. na enige tijd moeten ze dan besluiten of ze buiten de gemeenschap willen blijven of weer terug willen keren naar de Amish manier van leven met alles wat daarbij hoort. Er zijn ook onder de Amish hele conservatieve en wat losseren gemeenschappen en de Mennonites zijn inderdaad weer veel moderner dan de Amish, die dragen ook kleuriger kleding in babyblauw, rose en zoals hier in pastel oranje. Ze rijden auto, hebben gsm’s en computers en dat moderne leven zal ook vertaald worden in hun kleuriger quilts.

 15. Phyllis 25 september 2012 bij 09:00 #

  Dat wordt een spannende quilt, mooi kleuren, ben heel benieuwd naar de verdere blokken. Heb op vakantie in Amerika ook een stuk van deze serie gezien, heel apart, komen ze in Manhattan aan, weten ze niet hoe een lift werkt… dat soort dingen, maar er komen ook hele emotionele zaken aan de orde. Waar heb jij die aflevering dan hier kunnen zien, ik heb hem nog nergens geprogrammeerd zien staan, zou er nl. nog wel meer afleveringen van willen zien.

 16. Gerard Quak 25 september 2012 bij 09:25 #

  Sorry voor de drie commentaren. Ik dacht dat ze allemaal verdwenen waren, maar ze zijn er allemaal wel op gekomen. In ieder geval weet je nu zeker dat ik je blogs lees!

 17. Anja M 2 oktober 2012 bij 13:07 #

  Dat ziet er al erg mooi uit, leuk met de verschillende blokken ertussen.
  Zelf ga ik ook een sterren quilt maken als de pies and tarts af zijn.
  Quilt groetjes Anja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: